Зли духове дебнат живите

Неспокойните души обикалят замъци, къщи и дори цели планини, търсейки отмъщение за несправедливата си смърт

Някои места, вярвате или не, са обитавани от зли и дори опасни духове. Местата, които ще ви представим, са изправяли косите на хората векове наред. Свръхестествените събития, които се случват там, са предизвиквали въображението и даже са създали местна митология.

Сред най-често споменаваните такива места е Бийчи хед във Великобритания. Носи се мълвата, че от скалата са се хвърлили не стотици, а хиляди хора. Твърди се, че хората, решили да сложат край на живота, си идват именно заради спокойствието на това невероятно място. Местните обясняват убедено, че са виждали монах, облечен в черни одежди, който кръжи около склона.

Друго изключително интересно място е хотел „Стенли“ в Естес парк, Колорадо, САЩ.

Мястото вдъхновява великия писател Стивън Кинг за неговия роман „Сиянието“. По негови думи той остава да пренощува в стая 217, като през цялата нощ чува духове, които „си играят“ в коридора на етажа.

Някои от гостите на хотела са споделяли, че са чували някой да свири на пианото в балната зала, въпреки че то е било затворено.

Сред най-интересните мистерии е тази на гайдаря от замъка в Единбург, Шотландия. Легендата разказва, че младият мъж е бил изпратен да проучи подземните тунели, тъй като бил и охрана в крепостта. Така и не се върнал, а разказите на посетителите свидетелстват, че неговата гайда се чува из целия замък. Други туристи обясняват, че са забелязвали духове на колониалните затворници от Американската война за независимост и френски затворници от Седемгодишната война.

 

 

Конникът фантом в имението Удчестър

Това е едно доста страховито място! Масонът Уилям Лий започнал строежа му през 1852 г., но така и не успял да го завърши или да се нанесе в имението. В средата на 70-те години на XVIII век работниците и майсторите, които работели по строежа, изведнъж отказали да продължат. През 1902 г. местен свещеник посетил мястото и казал, че видял странен дух край портите, а няколко години по-късно бил забелязан и конник фантом на алеята пред имението. Може би не е твърде изненадващо, че и до днес сградата стои празна.

 

Хиляди черепи гледат под земята

Парижките катакомби са пълни с труповете на революционери 

Едно от местата, което ви гарантира среща с призраци, са катакомбите под френската столица Париж. Те съдържат останките на шест милиона души, главно обезглавени войници, екзекутирани по време на Великата френска революция.

Ако това не е достатъчно страховито, костниците са една малка част от широка мрежа от тунели и пещери под Париж. През 1871 г. френски революционери са избити от група монархисти в една от подземните пещери. И до днес посетители свидетелстват, че стоновете им се чуват още в пещерите и тунелите.

Злокобното място има и друга специфична особеност. В тъмното се вижда широка гама от цветове, които в миналото са били считани за душите на покойниците, но де факто представляват метанови изпарения.

Затворът „Алкатрас“

Най-строгият затвор в Щатите е обитаван от множество духове. Очевидци свидетелстват, че са видели призраците на трима затворници, които се опитали да избягат и са били застреляни на място от надзирателите. Килия 14D е друго място в затвора, за което се носят легенди за привидения. Според разказите една вечер затворникът, който бил заключен там, крещял, че същество с блестящи очи се опитва да го убие. На другия ден той бил намерен удушен. Говори се, че духът на самия Ал Капоне обитава празните килии на затвора.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"