Варивата засищат не по-зле от месото
Бобовите са богати на растителен протеин, фибри и витамин В
Хората, които постят или просто не обичат месо, знаят колко богата е националната ни кухня на безмесни ястия. Растителните храни засищат не по-зле от животинските, плюс това снабдяват организма с много полезни вещества като фибри, витамини, особено от група В, микроелементи. Те не внасят в човешкото тяло мазнини и калории, затова са безвредни за сърцето и кръвоносните съдове. Намаляват лошия холестерол и кръвната захар. Благодарение на фибрите улесняват работата на стомашно-чревния тракт.
Готвенето на постни ястия изисква повече време. При него трябва да се спазват и някои правила. Бобът и нахутът например се накисват във вода за 12-24 часа преди готвене, лещата – за 8-12 часа. Най-добре е да се накисват в дълбок съд в топла вода, която да ги покрива поне 4 см, защото, поемайки я, те набъбват. Тази вода трябва да се смени веднъж. Преди готвене продуктите се измиват още веднъж.
Когато бобът и лещата кипнат, първата вода задължително се изхвърля и се налива нова. Така ще се спасите от подуване на корема и газове, а и люспите на зърната ще паднат по-лесно. Ако ще правите сарми с прясно зеле, предварително сварете листата за няколко минути в подсолена вода, за да омекнат, да не се късат и да се завиват по-лесно. Непременно изрежете дебелата жилка по средата. Киселото зеле също се почиства от жилките, а ако е прекалено солено, се измива с вода. Внимавайте с употребата на зелев сок при готвене, защото може да е много солен – разредете го наполовина с вода.
Леща чорба
Необходими продукти:
1 ч. ч. леща
1 морков
1 глава лук
1 чушка
2 домата
5 скилидки чесън
5 с. л. олио
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. червен пипер
1 с. л. брашно
1 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
Измийте лещата и я сложете в студена вода на котлона да кипне. Изсипете водата и отново измийте лещата. След това я залейте с 1,5 л вода и я оставете да ври. Междувременно нарежете на ситно лука, моркова и чушката и ги добавете в тенджерата заедно с чесъна и 2 с. л. олио. Когато зеленчуците са сварени, сложете солта и нарязаните на дребно домати (може от консерва). Оставете да поври още малко. Когато чорбата е готова, запържете в останалото олио брашното и червения пипер за 1-2 минути и ги добавете към нея. Сложете чубрицата и оставете да ври още няколко минути, за да се смесят вкусовете.
Сарми с кисело зеле
Необходими продукти:
1 кисела зелка
2 каф. ч. ориз
5 глави лук
олио
чубрица, джоджен, червен и черен пипер
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се изпържва в повече мазнина (1 глава се оставя за по-късно). Добавя се оризът и също се запържва. След като се отстрани от котлона, се слагат чубрица, джоджен и черен пипер. Сармите се увиват и се редят в тенджера със застлано със зелеви листа дъно. Сипва се вода да ги покрие, похлупват се с порцеланова чиния да ги притисне и се варят под капак до готовност. В тиганче се запържва в малко мазнина 1 нарязана на ситно глава лук. Прибавя се 1 непълна с. л. червен пипер и 1 ч. ч. вода. Когато сосът заври, се изсипва при сармите. Всичко трябва да поври заедно още малко.
Редени тиквички с ориз
Необходими продукти:
3 средни тиквички
3 глави лук
1 ч. ч. ориз
1 ч. л. червен пипер
3,5 ч. ч. вода
олио
сол, черен пипер, копър, магданоз
Начин на приготвяне:
Тиквичките се нарязват на колелца, дебели половин пръст, и се изпържват леко в олио (без брашно). В същото олио се запържва нарязаният на ситно лук с 1 ч. л. сол, добавя се оризът и се разбърква да се намазни, без да се пържи. Сваля се от огъня и се прибавят червеният и черният пипер, нарязаните копър и магданоз. Тиквичките се редят на 2 или 3 реда и помежду им се слага оризът. Завършва се с ред тиквички. Залива се с 3,5 ч. ч. гореща вода. Пече се на 200 градуса около 30 минути и на 180 градуса още 20 минути.
Гъбена яхния
Необходими продукти:
400 г гъби
2 глави лук
1 червена чушка
1 морков
1 с. л. доматено пюре
3 с. л. брашно
0,5 ч. ч. олио
1 с. л. червен пипер
сол, черен пипер, лют червен пипер, чубрица, магданоз
Начин на приготвяне:
Нарязваме гъбите на филийки, чушката и лука – на ситно, моркова настъргваме на ренде. Запържваме лука в олио за 2 минути и постепенно добавяме моркова, чушката и гъбите. Пържим около 7 минути, докато продуктите омекнат. Добавяме доматеното пюре и двата вида червен пипер, разбъркваме и заливаме с вода. Слагаме сол, черен пипер и чубрица. Оставяме яхнията да къкри на тих огън и разбъркваме от време на време, докато гъбите омекнат. За да се сгъсти ястието, разбъркваме брашното в малко вода и го добавяме. Оставяме да заври и след 3 минути сваляме от котлона. Преди сервиране поръсваме с малко пресен магданоз.
Попска яхния
Необходими продукти:
600 г арпаджик (попски лук)
1 глава кромид лук
2 моркова
2 домата
1 парче целина
100 мл олио
2 глави чесън
1 с. л. брашно
0,5 ч. ч. червено вино
1 дафинов лист
сол, черен пипер, магданоз
Начин на приготвяне:
Почистете арпаджика от люспите и брадичката. Нарежете на ситно кромидия лук, морковите и целината, задушете ги в олио. Добавете почистените лукчета и обелените скилидки чесън. Прибавете виното и залейте с гореща вода, така че да се покрият лукчетата и чесънът. След като заври, посолете и прибавете дафиновия лист и черен пипер. Оставете да къкри на слаб огън, докато лукчетата омекнат. Обелете и настържете доматите, добавете ги към врящата яхния. Десет минути след това прибавете брашното, разтворено с малко студена вода, при непрекъснато бъркане. Оставете да покъкри 2-3 минути и свалете ястието от котлона, поръсете с магданоз и разбъркайте. Оставете да се задуши под капак.