Иван Портних, кмет на Варна: „Варна-Град на Знанието” е кауза, която обединява

- Варна влезе в 2020 г. с бюджет от близо половин милиард лева и амбициозна програма за развитие. Каква е равносметката за изпълнението й до момента, г-н Портних, предвид предизвиканата от пандемията криза?
- Варна започна годината с отлични финансови показатели и устойчивост. Но, както всички градове по света, сме изправени пред нови предизвикателства, свързани с последствията от пандемията с COVID-19. Първата стъпка, която предприехме, бе спешна подкрепа за хората - осигуряване на препарати за дезинфекция, на предпазни средства, медикаменти. Последва помощ за най-засегнатите сектори - намалихме таксите за тротоарно право; отсрочихме плащането на туристическия данък до 15 ноември. Наред с това, хотелиерите и фирмите, които плащат такса смет според заявеното количество отпадъци, имаха възможност да подадат коригиращи декларации, за да редуцират дължимите суми. Приехме облекчения за таксиметровите шофьори, опростихме такси за детските градини, намалихме таксите за деца, които наесен ще са в първи клас, но все още ходят на градина. Има достатъчно средства за здравни и социални помощи, за карти за градския транспорт за ученици, студенти и пенсионери. Това са мерки, които облекчават ежедневието на хората. От друга страна обаче, в момента постъпленията в бюджета не отговарят на планираните параметри, но всяка криза предоставя и нови възможности. Извличането на полза от трудни ситуации е голямо предизвикателство и аз съм убеден, че Варна има достатъчно потенциал, за да се справи с това.

- Какви са новите възможности пред Варна, за които говорите?
- Това е трансформирането на икономическия профил на морската столица към сектори с висока добавена стойност - иновации, модерно здравеопазване, дигитализация. Варна е град на знанието, в който професионалните гимназии поддържат високо ниво на подготовка, а 6-те университета работят с над 30 000 студенти. Всичко това, заедно с научните центрове, са отлична основа за надграждане. Градът става все по-привлекателен за компании от сферите на информационните технологии, аутсорсинга, финансите. Само през 2019 г. две световни компании избраха Варна като място развитие - Кока Кола откpи нoв цeнтъp зa финaнcoви ycлyги, кaтo осигури paбoтa нa oкoлo 800 млади икономисти, а бeлгийcкaтa бaнкoвa гpyпa КВС откри свой цeнтъp, разчитайки на кадрите от Икономическия университет. И в момента има интерес към града, водим разговори с различни стартъп компании, които предстои да открият офиси и нови работни места във Варна. Така перспективите за реализация ще продължават да нарастват за образованите млади хора. Кризата сякаш генерира енергия да задвижим още по-активно тази нова траектория за икономическото развитие на града.

- Какви са следващите стъпки за реализиране на тази трансформация на икономическия профил на Варна?
- За разлика от опитите за разделение и омраза сред хората, ние във Варна търсим обединение, което носи прогрес и развитие. Пример за това е каузата “Варна - Град на Знанието”. Чрез нея търсим подкрепа от интелигентните и позитивни хора в нашия град, от амбициозните и талантливите. Прекрасно е, че вече имаме много съмишленици, с които работим за развитието на потенциала на морската столица, имаме мотивираща подкрепа на цялата академична общност в града, на IT и бизнес компании, на аналитичния център “Институт за пазарна икономика”. Общият интерес за интелигентна специализация на Варна, която стъпва върху човешкия капитал на морската столица, изградените връзки между наука и бизнес и положителната динамика в секторите с най-висока добавена стойност, доведе до създаване на Меморандум за сътрудничество, в който всички партньори декларираха своята подкрепа за съвместни бъдещи дейности и усилия в посока реализиране на потенциала на морската столица. Това е варненска кауза, която тепърва ще набира скорост.

- Имате ли конкретни инициативи, свързани с каузата “Варна - Град на Знанието”?
- Работим по различни общински проекти, университетите също има свои инициативи, подчинени на образованието, науката, културата. В ход е проектът за нов математико-технологичен кампус, в рамките на който ще бъде изградена нова супермодерна сграда на Математическата гимназия “Д-р Петър Берон” и две професионални гимназии. Този кампус ще даде възможност за партньорство и с висшите учебни заведения, с научните институти, с големи технологични компании - тоест директна връзка с бизнеса. Част от тази концепция е и проектът за нова сграда на Регионалната библиотека “Пенчо Славейков”, която ще събере под един покрив книжното богатство на Варна. Изграждането на новата Икономическа зона “Варна” е друг много важен проект, както и на нова инфекциозна болница в града, каквато инициатива имат Медицинският университет и УМБАЛ “Св. Марина”. Създаването на високотехнологичен Квартал на иновациите в местността “Малка чайка” е проект на университетската общност, който има за цел да даде ново начало за индустриални и научно-приложни изследвания и иновации, за международна конферентна и конгресна дейност. Това за проекти, за които ще търсим финансиране с общи усилия, включително чрез различни програми и еврофондовете.

- Бъдещото развитие на града неминуемо е свързано с Икономическата зона - Варна. Кога ще започне изграждането й, има ли авансово изявен интерес от страна на инвеститори и какъв ще е ефектът от зоната върху местната икономика и доходите на жителите на града?
- Проектът, който се реализира съвместно с Община Аксаково, има за цел изграждането на модерна индустриална зона, в която да намерят място стратегически инвеститори с модерно производство. След разглеждането на Общия устройствен план, ще стартира работата на терен - на първите 700 дка. Основните фактори, които ни мотивираха да започнем са отличната логистика на терена - бърз достъп до пристанище, летище, автомагистрала “Хемус”. Проектът се вписва във визията “Варна - Град на Знанието”, тъй като е възможност за интегриране на наука, образование, бизнес.

- Вниманието Ви е насочено към “невидимите” проекти - образование, иновации. Продължавате ли работа обаче и по инфраструктурата? Изграждането на бул. “Левски” безспорно облекчи трафика в града. Какви са следващите проекти в тази насока и ще се сбъдне ли идеята за градска железница?
- Разбира се, имаме готовност и за нови инфраструктурни промени в града, които ще облекчат трафика, включително и към туристическите комплекси. Предвиждаме разширяване на бул. “Цар Освободител” и изграждане на модерен електрически транспорт - за бърза връзка до аерогарата и новата икономическа зона “Варна”. Имаме проекти за изграждане на 3 нови кръстовища на две нива - на бул. “Вл. Варненчик” и бул. “Република”; на бул. “Вл. Варненчик” и бул. “Хр. Смирненски”; на бул. “Васил Левски” и бул. “Осми приморски полк”, както и нов обходен път за тежкотоварния трафик - от АМ “Хемус” по ул. “Атанас Москов” и прехвърляне през жп линията на ул. “Девня” за бърз достъп до пристанището и южната промишлена зона. Надявам се да успеем да осигурим необходимото финансиране, защото тези промени ще бъдат не само удобство за бизнеса и гражданите, но и значително ще подобрят качеството на атмосферния въздух.

- Варна е туристически град. От няколко години с подкрепата на бранша администрацията работи за утвърждаването на града като целогодишна дестинация. В условията на пандемия секторът е сред най-ощетените. Извън мерките за подкрепа, които общината предприе, има ли дългосрочна стратегия за налагане на марката “Варна за четири сезона”?
- Марката “Варна - дестинация за четири сезона” се реализира поетапно, въпреки пандемията. Веднага ще дам пример - преди дни на Летище Варна бе базиран трети самолет на най-голямата в Европа нискотарифна компания, което е висока оценка за града като туристическа и бизнес дестинация. Така самолети на WizzAir вече ще летят от и до 21 дестинации. В момента Летище Варна свързва общо 35 дестинации в 16 държави. Това означава удобство, добра логистика и възможности за пътувания, бизнес и туризъм. Да, има проблеми - пандемията, която приземи голяма част от самолетите в света, въпреки това обаче концесионерът на летището - “Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт”, продължава да изпълнява инвестиционната си програма. Дружеството е част от екипа, с който работим по промяната на икономическия профил на града. Успоредно с това с колегите от Община Варна и в диалог с туристическия бранш продължаваме да работим активно за развитието на висококачествен културен продукт - международните фестивали, за атрактивен спортен календар, чиито събития биха привличали посетители във Варна през цялата година. Община Варна инвестира средства в развитие на археологическите находки в централната градска част, които ще бъдат проучени и социализирани.

- Как Варна ще посрещне своя празник - 15 август, г-н Портних?
- Празникът на Варна съвпада с големия християнски ден Успение на Св. Богородица - закрилницата на града, а малко по-рано празнуват Военноморските сили на Република България. Това са специални варненски моменти, свързани с много спомени и история за любимия град. Затова, въпреки предизвикателствата пред които сме изправени, и тази година ще отбележим празника със събития навън. Призовавам хората да спазват изискванията за безопасност, защото е важно всеки да бъде отговорен към себе си и близките си.

 

Приложението "Европейски път - Варна" в удобен за четене формат можете да изтеглите от ТУК.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"