Играч №1 в Европа Лука Модрич: Успехът с Хърватия беше по-труден отколкото с „Реал“

За втори път това лято Лука Модрич бе коронясан за най-добър футболист, изпреварвайки обичайните носители на тези награди в последните години Кристиано Роналдо и Лионел Меси. Той спечели конкурса на УЕФА за №1 в Европа за изминалия сезон, а само преди месец получи и отличието за най-силен играч на световното първенство, на което поведе Хърватия към второто място. 32-годишният полузащитник говори за успехите си веднага след награждаването си в Монако за най-добър футболист в Европа.

- Какво означава за вас наградата на УЕФА за най-добър футболист в Европа?

- Това е един невероятен момент. Благодаря на тези, които са гласували за мен. Наградата е не само моя. Тя е на всички, които ми помогнаха да я спечеля. Чувствам се изключително горд и щастлив, наслаждавам се на този момент.

- Кой е човекът, който най-много ви мотивира да печелите победи?

- Моят баща. Преди много години той ме заведе на първата тренировка. Той е винаги до мен, подкрепял ме е постоянно в цялата кариера и ме амбицира да вървя напред. На него дължа най-много. В „Реал“ (Мадрид) постигнах и спечелих всичко, но непрекъснато имам чувството, че трябва още да се доказвам. Че никога не е достатъчно това, което правя в тренировките и в мачовете. Ако човек веднъж се отпусне, много трудно се връща на предишното ниво. Аз винаги ще бъда такъв и ще се старая да подобрявам играта си с всеки мач.

- Смятате ли, че 2019-а е годината на Модрич? Успехите ви идват бързо един след друг, осъзнавате ли какво се случва?

Наистина всичко се развива много бързо през последните месеци. Най-напред спечелихме отново Шампионската лига с „Реал“ (Мадрид), след това постигнахме историческо второ място на световното първенство с Хърватия, а сега съм избран и за най-добър играч в Европа. Всичко това е страхотно, изпитвам много силни чувства. Щастлив и горд съм от всичко, което постигнах. Тази година беше най-добрата в кариерата ми и в колективен, и в индивидуален план. Най-накрая постигнах нещо, за което мечтаех, откакто започнах да играя в националния отбор – класиране на финал на световното първенство. За съжаление – не го спечелихме, но и без да станем шампиони това беше историческо за нас. Ще ви кажа честно, че наистина ми е трудно да осъзная всичко, което се случва. Може би с времето един ден ще разбера по-добре какво съм постигнал.

- Роналдо вече не е в „Реал“ (Мадрид). Вие ще поемете ли по-голяма отговорност в отбора и ще вкарвате ли повече голове?

- Винаги съм носил огромна отговорност в отбора, дори когато Кристиано беше при нас. Сега, като си отиде, имам чувството, че имам същата, ако не и по-голяма отговорност. Това ми харесва. Обичам да нося отговорност. Никога не бягам от нея. Чувствам се добре, когато нося отговорност. Работя много здраво. Вече шест години съм в „Реал“ и правя всичко най-добро от отборът да играе по-силно и да печели трофеи.

- Животът ви не винаги е бил лесен, а сега сте номер едно в Европа. Смятате ли се за пример за това какво може да постигне човек, дори да има труден старт?

- На мен ми е трудно да говоря за себе си. Оставям другите да говорят. Ако някой ме счита за пример за всичко, което съм направил – окей, чувствам се горд и щастлив и това е. Но предпочитам да не говоря за себе си.

- Имаше някои трансферни слухове, свързани с вашето име. Решихте ли дали оставате в „Реал“ (Мадрид) или очаквате оферти до затварянето на трансферния пазар утре (б.р. – снощи) в полунощ?

- „Реал“(Мадрид) е мястото, където винаги съм искал да бъда (б.р. - смее се). В този отбор аз съм не не просто щастлив, а съм екстремно щастлив. Играя за най-големия клуб на света и искам продължа да бъда част от него, както досега.

- Кое е по-трудно – да се спечели четири пъти Шампионската лига с „Реал“ или да се стигне до финал на световно първенство с Хърватия?

- Двете постижения са трудни. Аз съм в „Реал“ от шест години, в които четири пъти спечелихме Шампионската лига. Това е нещо, което никой не очакваше. Изглеждаше невъзможно, особено да триумфираме в три години поред. Ако някой клуб може да направи такова нещо, това е само „Реал“. Класирането на второ място в света с Хърватия може би е малко по-трудно. Ние имахме страхотно поколение в националния отбор, което ни постави на картата с третото място на световното през 1998 г. Когато аз започнах да играя, съществуваше въпросът – вие можете ли да повторите това постижение, можете ли да бъдете по-добри от предишните звезди? Аз винаги съм се борил да успеем. Като погледнете отборите и класиранията им на световните първенства, се вижда, колко е трудно за държави като нас да стигнат до такъв успех.

- На церемонията по награждаването ви за най-добър играч в Европа видяхме как един словенец в лицето на президента на УЕФА Александър Чеферин връчва отличието на един хърватин в лицето на Лука Модрич. Колко важно е това е за региона?

- Аз съм убеден, че това е страхотно за нашия регион. Много е хубаво, че президентът на УЕФА е наш съсед. Александър Чеферин върши чудесна работа, откакто беше избран. Аз бях много щастлив да получа наградата от него и той беше щастлив да ми я даде. Нашият регион има важни хора на важни места, дано да продължи да се развива така.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Ангел Виденов

Този уебсайт използва "бисквитки"