Идеалният отбор на Жозе Моуриньо

Жозе Моуриньо е един от най-успелите треньори в историята на футбола. За 2 десетилетия португалецът спечели два пъти Шампионската лига – с „Порто“ и „Интер“, куп други трофеи и измисли сам своя прякор Специалния.

„Бенфика“ е първият отбор в кариерата на Жозе като старши треньор, която реално стартира през 2000 година. След „лисабонските орли“ той води още 8 тима, а сега е в „Тотнъм“. Повтори единствено „Челси“ като работна дестинация. Известен е, че първият треньор, който е купил за тимовете си футболисти на обща стойност над 1 милиард евро. Моуриньо си прилича с легендарния испанец Еленио Ерера – човек, който поставя успеха над красотата. Известен е със своя прагматизъм и ексцентричност.

Вестник „Марка“ използва паузата в спорта заради коронавируса, за да попита Моу кой е идеалният отбор в неговата кариера. Треньорът посочи футболисти от само 4 свои клуба.

Вратар – Петер Чех („Челси“)

Двамата работиха заедно в различни времена. Моуриньо взе чешкия страж от „Рен“ на старта на английската си ера. Заедно с Чех бяха в периода 2004-2007 г. и 2013-2015 г. Спечелиха 3 пъти титлата във Висшата лига, веднъж Купата на Англия, 3 пъти Купата на лигата и веднъж Суперкупата.

Защитник – Хавиер Санети („Интер“)

С аржентинската легенда на „нерадзурите“ Моуриньо ликува в Шампионската лига през 2010 година – 2:0 във финала срещу „Байерн“ на „Сантяго Бернабеу“. Освен това заедно със Санети отвоюваха още две титли в Серия А, веднъж Купата на Италия и веднъж Суперкупата на страната.

Защитник – Джон Тери („Челси“)

Съвместната им работа съвпада като тази с Петер Чех. Успехите – също. Тери беше големият лидер в състава на „Челси“ и има основна заслуга за трофеите на Моуриньо на „Стамфорд Бридж“.

Защитник – Рикардо Карвальо („Порто“, „Челси“ и „Реал“)

Един от любимите футболисти на Специалния. Първо Карвальо и Моуриньо спечелиха Купата на УЕФА с „Порто“ през 2003-а. На следващата година триумфираха в Шампионската лига. Когато Моу отиде в „Челси“, взе Карвальо за 30 милиона евро. А през 2010-а го привлече и в „Реал“.

Защитник – Уилям Галас („Челси“)

Французинът беше основна част от старта на Моуриньо във Висшата лига. Галас спечели с треньора 2 титли на Англия, една купа на страната, една купа на лигата и една суперкупа.

Халф – Клод Макелеле („Челси“)

Халфът вече бе станал лидер и шампион с екипа на „Реал“. Дойде в „Челси“ година, преди клубът да привлече Моуриньо. Има същите успехи с него както Галас, Тери и Чех.

Франк Лампард („Челси“)

Днес бившият английски национал вече е треньор на „Челси“ и победи своя бивш учител Моуриньо в дербито на Лондон. Лампард и Специалния бяха два пъти шампиони на Висшата лига в първото десетилетие на новия век. И тук триумфите се повтарят като на Галас, Тери, Макелеле и Чех.

Месут Йозил („Реал“)

Когато Моуриньо дойде в „Реал“, купи Йозил за скромните 15 милиона евро от „Вердер“. Именно там германецът от турски произход стана световна звезда. Двамата спечелиха по веднъж Примера дивисион, Кралската купа и Суперкупата на Испания.

Еден Азар („Челси“)

Белгиецът завари Моуриньо при втория му период в „Челси“. Двамата спечелиха заедно веднъж Висшата лига и веднъж Купата на лигата. Общото им „работно време“ бе три години.

Дидие Дрогба („Челси“)

Още един футболист, бил част от „Челси“, в двата периода на Моуриньо. Най-големият триумф на Дрогба е спечелването на Шампионската лига със „сините“, но тогава треньор бе Роберто ди Матео. Общите трофеи са като на останалите му бивши възпитаници в „Челси“ с изключение на Азар.

Кристиано Роналдо („Реал“)

Двамата португалци имаха сложни общи времена заедно заради огромното си его. Роналдо спечели 4 пъти Шампионската лига с „Реал“, но нито веднъж под ръководството на Моуриньо. Заедно с него има успехи като тези на Йозил.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Боян Бойчев

Този уебсайт използва "бисквитки"