Избират между Григорий, Даниил и Гавриил за патриарх (обзор)

Свикват Патриаршески избирателен църковен събор за наследник на Неофит

Светият Синод издигна епархийските митрополити от Враца, Видин и Ловеч

Избират между Григорий, Даниил и Гавриил за патриарх

Врачанският митрополит Григорий, Видинският Даниил и Ловчанският Гавриил са тримата кандидати за патриаршеския престол. Това съобщиха от Светия Синод, след заседание, което продължи до късния следобед вчера.

Дядо Григорий е избран с 11 гласа на първи тур, след него с 9 гласа е Дядо Даниил на 32-ия тур, Дядо Гавриил също е с 9 гласа, но на 42-ия тур, съобщи говорителят на Синода митрополит Киприан.

Вчера Висшият клир в пълен състав от 14 митрополити се събра, за да определи тримата достоизбираеми за наследник на Патриарх Неофит. Възможните кандидати, които отговарят на основните изисквания - да са на възраст от поне 50 години, да са митрополити от поне 5 г. и да спазват църковния ред, бяха девет.

Един от тях - митрополитът за САЩ, Канада и Австралия Йосиф, посочи още на влизане в Синодалната палата, че не желае да бъде издиган и ще си направи отвод. Той е вторият, който заяви отказ, след като по-рано това си намерение обяви и Пловдивският митрополит Николай, който обаче до вчера не бе подал официални документи в Синода и според богослови следваше да участва в подбора.

Сред отговарящите на критериите за патриаршеския престол бяха още Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и Русенският митрополит Наум.

А на последното си заседание преди ден Министерски съвет отпусна 450 000 лв. за тържествената интронизация на новия Светейши Български патриарх и Софийски митрополит, която ще се състои на 30 юни при провеждането на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Лилия Ангелова

Този уебсайт използва "бисквитки"