Избират място за новата варненска библиотека след обществено обсъждане

Разрешителното за строеж изтича през април

Осем години след  проектирането на новата варненска библиотека общината планира да организира обществено обсъждане за мястото, където да бъде построена. Според кмета Благомир Коцев  теоретично строителството може да започне веднага, но няма осигурено финансиране, а мненията на гражданите за локацията  са полярни.

Международен конкурс за проектант на нова сграда на РБ "Пенчо Славейков" бе проведен през 2015 г. Спечели го холандско архитектурно студио в конкуренция с над 370 участници от цял свят. След идейният проект бе изготвен и технически. Модерното 6-етажно здание с голям подземен паркинг трябваше да е до сградата на общината, но строежът така и не започна поради проблеми с финансирането, разчетено тогава за 35 млн. лв. Издаденото разрешително за строеж изтича през април, без право на нова презаверка.  

„Обмисляхме вариант да заложим строителството на библиотеката сред проектите, за които държавата отпусна на Варна 100 милиона лева. Общественото мнение обаче е силно поляризирано. Ако библиотеката се изгради до общината, има много зелени площи, които трябва да бъдат унищожени“, обясни кметът. Според него сега проектът вече струва около 60 млн. лв. „Опасяваме се, че ако го започнем и няма осигурени средства за целия период до завършването от 2-3 г., теренът може да остане като язва“, посочи Коцев. 

Според него най-добрият вариант е да има допитване за мястото на библиотеката. Като алтернативни локации кметът посочи т. нар. Дупка в центъра и бившето Руско консулство. И двата терена обаче не са безпроблемни. В Дупката има 900 кв. м частна собственост, която трябва да се отчужди. Имотът, ползван преди от Руското консулство, е на Министерството на отбраната, не е ясно дали е достатъчно голям като площ и дали съществуващата сграда може да се преустрои.
 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"