Избори най-вероятно на 13 октомври

До 7 август свършва раздаването на мандати

ИТН и “Възраждане” претендират за третия мандат

Ако КС отхвърли промените в Конституцията за служебното правителство, президентът пак ще назначава свои секретари и съветници за министри

Предсрочните парламентарни избори най-вероятно ще са на 13 октомври, прогнозираха пред “Труд news” юристи. Според тях това е най-добрата реалистично близка дата за насрочване на вота, защото предизборната кампания ще започне на 13 септември, когато отпуските са свършили и хората са се върнали по родните си места.

Очаква се президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат идната седмица. ППДБ вече обявиха, че ще го върнат неизпълнен, при това без забавяне. Веднага след връщането на мандата започва да тече седемдневен срок, в който държавният глава трябва да определи парламентарната група, на която да връчи третия мандат. Това може да се случи най-рано на 29 юли. По Конституция няма срок за връщането му, приема се, че разумното време е седмица, т. е. третата партия ще има възможност да търси подкрепа до 5-7 август. ИТН и “Възраждане” продължават да претендират за третия мандат.
Политици и социолози са единодушни, че възможността за формиране на кабинет в рамките на 50-ото НС е изчерпана още с провала на първия мандат на ГЕРБ.

По Конституция ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът след задължителни консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. За да насрочи изборите на 13 октомври процедурата по назначаване на служебното правителство трябва да е приключила до 12 август.

Юристи обясниха, че ако Конституционният съд отхвърли текстовете за служебния кабинет, на президента ще се наложи да състави правителство по старите правила и отново да назначи свои съветници и секретари за министри.

Провал въпреки “конструктивни разговори”

ППДБ връщат мандата веднага

Тепърва ще преценяват за третата папка

На проведените срещи с ГЕРБ, ИТН, “Възраждане” и БСП, втората сила в НС ППДБ, която предстои да получи втория мандат от президента Румен Радев, не е намерила подкрепа за “антикорупционната си програма” и се отказва от всякакви по-нататъшни опити за реализация на втората папка.

“В момента, в който вторият мандат ни бъде връчен, сме готови да го върнем”, обяви Божидар Божанов от ДБ в началото на пленарния ден в четвъртък. От “добрите сили” имали обаче общо усещане, че подходът на явилите се на разговорите партии бил добронамерен, като ще го използват като основа за бъдещи разговори.

На свой ред Кирил Петков благодари на президента Радев, че им е дал възможност да проведат диалог и да проверят дали в НС имало воля за справяне с корупцията. Николай Денков пък на свой ред посочи, че в зависимост при кого отиде третият мандат, ще преценят дали да се явят на разговори.

“Изненадани сме от скоростта, с която се връща вторият мандат и от липсата на всякакъв опит да се намери някакво решение”, възмути се председателстващият БСП Атанас Зафиров. Бившият шеф на НС от ГЕРБ Росен Желязков бе категоричен, че подкрепа за кабинет не може да има, но били готови да подкрепят антикорупционно законодателство.

Станислав Балабанов, а след това и лидерът на ИТН Слави Трифонов пък похвалиха ДБ за конструктивизма им, но намират, че те били заложници на Кирил Петков. Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов пък отписа окончателно всички възможности да се състави правителство против ГЕРБ и ДПС.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"