Изборите в САЩ: Тръмп води на Камала Харис

Демократката призна, че е аутсайдер в надпреварата

Социолози дават 1.7% аванс на бившия президент

Ключови щати изневериха на Харис

Кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп води пред вицепрезидентката на САЩ от Демократическата партия Камала Харис с 47.9% срещу 46.2%.

Това сочи статистиката на най-авторитетния изборен сайт в САЩ “Риъл Клиър Политикс”, който от дълги години следи предизборните очаквания и резултатите от изборите в страната.

“Риъл Клиър Политикс” обобщава данните от последните 15 проучвания, проведени от агенции и организации в САЩ, по повод президентските избори наесен.

Според обобщените данни от последните 15 проучвания, проведени от различни агенции и организации, Тръмп е изявен фаворит в президентската надпревара - той води в 12 от тях.

Така например последното оповестено проучване - това на в. “Уолстрийт джърнъл” - дава 1.7 процента преднина на Тръмп. Допитването, направено сред 1000 регистрирани избиратели в цялата страна между 23 и 25 юли, е с коефициент на грешка от 3,1 пункта.

Само ден по-рано обаче социологическата агенция “Расмусен рипорт” дава цели 7 пункта преднина за кандидата на републиканците - 50% за Тръмп срещу 43% за Камала Харис.

Две от анкетите - на “Ройтерс” и на “Ей Би Си Нюз”, дават два пункта преднина на Харис пред Тръмп, докато тази на “Морнинг консълт”, дава точно 1% аванс на демократката.

Проучването на компанията “Яху нюз” изчислява равенство, докато останалите анкети сочат различна преднина за Тръмп - от 1% до 6%. В определените от сайта като най-ключови щати Пенсилвания и Джорджия преднината на Тръмп е съответно 3% и 4.5%.

Междувременно самата Камала Харис призна, че е “аутсайдер” в битката срещу Тръмп, но допълни, че нейната току-що започнала кампания щяла да “надделее над откровените лъжи”.

Харис, която през изминалата седмица получи подкрепата на големи имена в лагера на демократите, включително бившите президенти Барак Обама и Бил Клинтън, за да замени Байдън в надпреварата за Белия дом, говори на митинг в Питсфийлд, щата Масачузетс.

Харис за пореден път заяви, че е готова да участва в телевизионен дебат с републиканския си съперник, като го обвини, че отстъпвал от предишното споразумение с “Ей Би Си нюз”.

Дебатът на 10 септември беше един от двата дебата, за които се бяха договорили президентът Джо Байдън и Доналд Тръмп. Първият беше организиран от телевизия Си Ен Ен на 27 юни, но след това Байдън се отказа от надпреварата и подкрепи Харис за свой приемник.

“Детайлите за дебатите за общите избори не могат да бъдат уточнени, докато демократите не решат официално за своя кандидат. Би било неуместно да планираме неща с Харис, защото демократите много добре могат все още да променят решението си”, казва по този повод говорителят на кампанията на Тръмп Стивън Чунг, цитиран от “Асошиейтед прес”.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"