Изборите пред провал

Юристи обявиха указанията на комисията за незаконни

Конституционният съд може да обяви вота за незаконосъобразен, ако не бъде допусната партия, отговаряща на изискванията до участие

Може да се наложи събиране на нови 2500 подписа

Указанията на ЦИК към двете ДПС-та да представят документи, че не са част от коалициите, с които искат да участват на предстоящия вот на 27 октомври за Народно събрание, са незаконни и поставят целия изборен процес пред сериозни проблеми, предупреждават конституционалисти.

Според професора по конституционно право в СУ “Св. Климент Охридски” Пламен Киров указанията противоречат на Конституцията и на практика лишават партия, която отговаря на всички законови изисквания, от участие в изборите. Проф. Киров е категоричен, че ако в крайна сметка нито едно от двете ДПС-та не бъде регистрирано за вота, това е основание за сезиране на Конституционния съд и обявяване на изборите за незаконосъобразни.

На същото мнение е друг конституционалист - доцент Наталия Киселова, която припомни пред “Труд news”, че след обявяването на част от промените в основния закон за противоконституционни, отново 1/5 от депутатите могат да сезират КС.

“ЦИК не може да вземе решение за ДПС. Получава се “Параграф 22”, коментира проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК.
Според него единственият изход е двете враждуващи фракции на ДПС да участват в изборите не като коалиция с други партии, а като физически лица, които просто да бъдат включени в листите.

Той припомни, че ако двете ДПС-та не се разберат и настояват на абревиатурата ДПС, ЦИК трябва да отхвърли регистрацията и Върховният административният съд да решава. “Мисля, че ЦИК ще прехвърли решаването на въпроса към Административния съд. Ако той бъде последователен, най-вероятно ще реши и двете да не участват в изборите, ако настояват на абревиатурата”, смята Калинов.

Юристите обаче са категорични, че ако не бъде допуснат нито един от двата политически субекта, претендиращи за марката ДПС да участват с нея в изборите, това е нарушение на Изборния кодекс и на Конституцията (чл.11, ал.1 и ал.3).
Политически експерти и прависти са категорични, че основен виновник за хаоса е ЦИК с решението да не дава входящи номера на двете ДПС-та при внасянето на документите за регистрация и да не вписва в регистъра час и последователност.

Според проф. Киров ЦИК губят ценно време на партиите, издавайки указания вместо решения. След указанията формациите имат три дни да се съобразят с тях и да внесат промени. Деликатният момент е, че ако извадят ДПС от коалициите, ще трябва да събират и нови 2500 подписа за новия политически субект. В случай, че в тридневен срок ДПС-тата не изпълнят указанията, ЦИК ще излезе с решение за отказ да ги регистрира, а това ще прехвърли спора във ВАС. Той има три дни, а решението ще е окончателно.

И вчера продължиха лупингите на ЦИК, която реши да се коригира и вместо директно да откаже регистрация за частичния вот на коалицията “ДПС - Ново начало”, гласува да изпрати указания, аналогични на тези за парламентарните избори. Решението беше прието с 12 гласа “за” и един против - Георги Баханов от квотата на ГЕРБ.

След тежки размисли хаосът продължава

ЦИК коригира отказаната регистрация на Новото начало на Пеевски 

Централната избирателна комисия коригира отказа си да регистрира коалиция “Движение за права и свободи - Ново начало” на Делян Пеевски за участие в новите избори за кмет на кметство Габровница, община Монтана, област Монтана, и за кмет на община Омуртаг, област Търговище, насрочени на 20-тий октомври. След тежки размисли на вчерашното заседание на ЦИК бе гласувано вместо решение да се издаде указание, като това за парламентарните избори - т. е. Пеевски трябва да извади ДПС от състава на коалицията си.

Причина е обстоятелството, че в заявената за регистрация коалиция участва и партия “Движение за права и свободи”, която е регистрирана с Решение от 12-ти септември миналата година, а съгласно Изборния кодекс е недопустимо участието на една и съща партия самостоятелно и в коалиция за едни и същи избори.

С други решения ЦИК отхвърля искания на Пеевски за заличаване на регистрацията партия ДПС за участие в изборите за кмет на кметство Габровница, община Монтана, област Монтана, и за кмет на община Омуртаг, област Търговище, насрочени на 20-ти октомври и за заличаване на регистрацията партия ДПС за участие в частичните избори на 20 октомври 2024 г. за кметове на 16 кметства.

Наталия Киселова, доцент по конституционно право, пред “Труд news”: Не е в правомощията на избирателната комисия да казва кой в каква коалиция да участва

Указанията на ЦИК за промяна в състава на коалицията е намеса в политическия живот на отделни политически субекти. Законът не допуска една партия да участва в две коалиции и по тази причина ЦИК прехвърлят отговорността върху субектите в отделните две коалиции, но в правомощията на ЦИК не е да дава указания кой в коя коалиция за бъде и поради тази причина е нарушен и политическия плурализъм.

Възпрепятстването на политически субект да участва в изборите първо е основание за оспорване пред Върховния административен съд и вече ако има цялостно възпрепятстване, тогава може да се повдигне въпроса за оспорване на законността на изборите пред Конституционния съд.

Пламен Киров, професор по конституционно право, пред “Труд news”: КС не би имал колебания да обяви вота за незаконосъобразен

С указанията и двете коалиции да представят документи, че ДПС не е част от техния състав, ЦИК наруши закона. Всяка политическа партия в България може да се регистрира за участие в изборите и освен това да участва в избрана от нея коалиция. Законът не допуска единствено една и съща партия да участва в избори на национално ниво в различни коалиции. Т. е. една партия може да участва в една коалиция.

В този смисъл изискването, което поставя ЦИК - партия ДПС да не участва в нито едната от двете коалиции, противоречи на закона, противоречи на Конституцията, противоречи и на здравата логика. Проблемът идва от това, че когато ЦИК приемаха документите на двете коалиции не бе отбелязано кое заявление е внесено първо по време и оттук произтича големият проблем, който не може да бъде решен от самите субекти - тези две крила в ДПС, или хората на двамата съпредседатели. Той може да бъде решен единствено и само от ЦИК. В случая трябва да се прецени дали могат да бъдат подадени заявления за участие в изборите по електронен път и ако ЦИК прецени, че това е възможно, независимо че не всички документи могат да бъдат подадени по електронен път, но тук говорим само за заявления. Има закон за електронните съобщения, това че ЦИК не иска да го изпълнява е проблем на ЦИК. Има съдебен прецедент, свързан с регистриране на листи. То както е регистрирането на листи, така е и регистрирането на партии за участие в изборите. Каква е разликата?
Напълно основателно би могло да се оспорят изборите пред Конституционния съд. Това е едно формално нарушение и предполагам, че КС не би имал големи колебания да обяви изборите изцяло за незаконосъобразни. Защото на практика се лишава от участие в изборите една партия, която не е заличена, която отговаря на законовите изисквания. Това, че някой е регистрирал партията с двама съпредседатели, без да се замисля, че те могат да бъдат на различно мнение по важни въпроси, това е проблем на СГС, който е регистрирал такъв устав. Всеки съдия трябва да се замисли при разногласие на двамата съпредседатели какво може да се получи.

Изходът от ситуацията е ЦИК да вземе решение по заявленията и след това да се произнесе ВАС.

Проф. Михаил Константинов, бивш зам.-председател на ЦИК, пред “Труд news”: ЦИК да се стегнат, иначе рискуват да провалят изборите

Доста от решенията на ЦИК ще бъдат оспорвани във Върховния административен съд и както виждате решения в тази насока вече има по казуса с БСП. ЦИК отприщи един водопад от не много добри решения, меко казано. Като започнем от неясното приемане на документите - документите на двете ДПС-та не бяха входирани. ЦИК пропусна да се произнесе по електронното входиране на документите от ДПС-Пеевски, което не е предвидено в Изборния кодекс, но е записано в Закона за електронното управление. Продължи се с още по-абсурдното решение ДПС-тата да се откажат от абревиатурата ДПС - на какво основание? И с пълно право и двете страни отказаха да изпълнят разпореждането на ЦИК и да заличат наименованието. Така че този казус също отива във ВАС и изборите ще ги проведем в съда.

За първи път съдебната система има такова значение поради неубедителната работа на ЦИК.

Не бих определил решението на ЦИК по отношение на ДПС-тата чак като нарушение на закона, но това е крайно неубедително прехвърляне на топката към съда.

Можеха да преценят кое от двете ДПС-та има основание. За мен в момента повече основание има ДПС на Пеевски, защото той държи парламентарната група. Пак щеше да стигне въпроса до ВАС, но да накараш две партии да се откажат от името си... Тогава те за какво участват в изборите? 

Не бих казал, че изборите ще бъдат опорочени, но има всички основания този начин на подготовка на вота да предизвика масово недоволство сред всички и да се стигне до масово оспорване на резултатите, дори и да бъдат проведени добре изборите, което е недопустимо.

Апелирам към колегите от ЦИК да променят начина си на работа, защото рискуват да провалят изборите.

Делян Пеевски от кулоарите на парламента: Абсолютно незаконно решение!

Решението на ЦИК предизвика остра реакция от Делян Пеевски в кулоарите на парламента: “Абсолютно незаконно решение! Виждат се интересите им (на ЦИК). Не го приемаме. Ще има “ДПС-Ново начало”, колкото и да им е мъчно на всички крадци, олигарси, на мафията и, разбира се, на Москва и Путин”.

“Забягналата шефка на ЦИК е зам.-председател на една от партиите, която участва в коалицията на дерибеите”, заяви Пеевски, визирайки Камелия Нейкова, която според медийни публикации е била свързана с партия СБОР, която е една от партиите в коалицията около Доган “ДПС-Демокрация, права и свободи”.

Тимур Халилов, народен представител, верен на Доган: Не се отказваме от участието на ДПС

Хората на Ахмед Доган от ДПС - Демокрация, права и свободи няма да се съобразят с указанията на ЦИК да докажат, че ДПС не е част от коалицията им, каквото указание даде ЦИК, като крайният срок да бъде направено това е до 17:00 часа на 7 септември.

Това се разбра от думите на независимия депутат и говорител на групата на верните на Доган Тимур Халилов. Същото указание бе дадено и на групата на Пеевски.

“ДПС е едно и ние сме направили всичко, което е необходимо, за да бъде регистрирано то за предстоящите избори. ДПС трябва да бъде регистрирано по начина, който бяхме заявили в деня на регистрацията за изборите”, каза Халилов.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Павлина Живкова, Иван Гергов

Този уебсайт използва "бисквитки"