Извънредно положение в Отава заради протести (обзор)

“Конвой на свободата” блокира канадската столица вече над 10 дни

Демонстрантите са повече от полицаите

Шофьори на камиони на бунт срещу задължителна ваксинация

Кметът на Отава Джим Уотсън, обяви извънредно положение в града, което да помогне за справяне с безпрецедентните 10-дневни блокади от протестиращи шофьори на камиони, който парализираха канадската столица, предаде Ройтерс.

“Мерките отразяват сериозната опасност и заплаха за безопасността и сигурността на гражданите, които създават продължаващите демонстрации, и подчертават нуждата от подкрепа от други институции и клонове на правителството”, посочи в изявление кметът.

Той не даде подробности за това какви мерки се предвижда да бъдат наложени. От полицията обаче посочиха, че сред възможните действия са дори арести на хора, които помагат на протестиращите като ги снабдяват с храна, тоалетна хартия и гориво.

Броят на протестиращите надвишава този на полицаите, оплака се кметът на Отава Джим Уотсън.

Протестът, наречен “Конвой на свободата”, започна като движение срещу въведеното от канадските власти изискване за ваксинация на преминаващите границата със САЩ шофьори на камиони, но прерасна в по-широка акции на недоволство против обществените здравни мерки и правителството на премиера Джъстин Трюдо.
Преди повече от десет дни демонстрантите блокираха части от града и тези блокади продължават.

“Положението в момента е напълно извън контрол, защото протестиращите командват парада”, заяви кметът Уотсън, като добави, че броят на демонстрантите надвишава този на полицаите. Кметът се оплака, че протестиращите постоянно надуват сирени, пускат фойерверки и всъщност превръщат демонстрацията в парти.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"