Изгубеното в Балкана дете е открито в труднодостъпна местност, без обхват

Топ-планински спасител и двама полицаи са го намерили

Момченцето от Сливен, което се изгуби в Балкана, е било открито в силно пресечена, непосещавана и непозната за туристите труднодостъпна местност, без обхват на мобилните телефони. Атанас Кошничаров, топ-планинар и бивш дългогодишен ръководител на доброволците от Планинския спасителен отряд, командирът на отделение Виктор Черкезов и ст. полицай Христо Стоянов – и двамата от „Охранителна полиция“ в Сливен, са участвали в екипа, който е намерил 9-годишното дете. „То е вървяло сигурно 6-7 км, че и повече, самичко, сред гъста растителност, без горски пътеки. За нас самите беше доста трудно да слизаме и да се изкачваме“, разказа Христо Стоянов. „Местността, в която го открихме, беше изключително стръмна. То вероятно бе правило опити да се изкачи, но бе падало. Беше изплашено, неконтактно. Плачеше. Трепереше. Дадохме му връхна дреха, вода – също“, допълни колегата му Виктор Черкезов. Спасителите успели за кратко да попаднат в обхват и да съобщят за щастливата развръзка, но не могли да кажат къде се намират. Връзката се разпаднала и повече била невъзможна. Тръгнали по коритото на планинска река. Вървели около час, докато установят контакт и им окажат подкрепа. През цялото време носели детето на ръце, казаха те. Към 18 часа на 23 март момченцето вече било предадено на родителите си.

Семейството и техни близки са отишли в съботния ден на пикник в Балкана, на 10 км от Сливен. Децата си играели. Изведнъж момчето изчезнало от погледа на възрастните. Час-час и половина го търсили, но без успех. В 13,51 ч. подали сигнал на тел.112. „Детето е имало мобилен телефон-гривна, но го е свалило, беше на масата. Операцията бе организирана незабавно. Основният проблем беше местността. Пикникът бе на едно било, откъдето възможните посоки бяха няколко, периметърът бе сериозен. Първоначално се включиха 80 души. Бяхме информирани, че детето е с фланелка. Според родителите му, то не би искало да се показва пред хора, което би ни затруднило“, заяви гл. инспектор Димитър Кикьов. Сформирани са екипи с участието на полицаи, пожарникари, горски служители, военна полиция с термокамери. Използвани са две следови кучета, белгийски овчарки. Екипите повели планинските спасители, каза Николай Сотиров, началник на планинския спасителен отряд. Ръководството на МВР е било уведомено и с негово съдействие е бил осигурен военен хеликоптер с термокамери и камери за нощно виждане.

За щастие, до такъв развой на събитията не се е стигнало. „Искам да подчертая, че когато има добро взаимодействие между институциите, резултатите са много добри. Всички момчета, които участваха в търсенето и всички институции, заслужават да бъдат поздравени. Планината си иска подготовка. Когато се случи такъв инцидент, максимално бързо трябва да се подава информация, защото за спасяването на дете, на човешки живот всяка минута е важна“, подчерта комисар Иван Русев, зам.-директор на ОД на МВР-Сливен.

Преди четири години две деца се изгубиха в Балкана, тогава - недалеч от Сливен, и въпреки че бяха вдигнати на крак и съседните Областни дирекции на МВР и че бе използван хеликоптер за издирването им, те бяха намерени едва на следващия ден. Случайно, от турист, в дере, с измръзвания. Търсенето е започнало с огромно закъснение, тъй като баща им, който ги извел на разходка към местността Карандила, започнал сам да издирва децата си и подал информация чек след четири часа. Четири-пет часа са били необходими на спасителите при сегашната операция да открият 9-годишното дете.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Росица Николова, кореспондент на "Труд" в Сливен

Този уебсайт използва "бисквитки"