Издирват Паскал по делото на пудела с пачките (обзор)

Соченият за цар на цигарената контрабанда живее в Гърция или Италия

Софийският градски съд одобри Европейска заповед за арест 

Прави се на болен, праща адвокат

Софийският градски съд разреши на прокуратурата да издаде Европейска заповед за арест на сочения за цар на цигарената контрабанда Николай Николов-Паскал, който е обвинен задочно по делото за длъжностни престъпления, корупция и пране на пари в Агенция “Митници”.

Паскал живее в Гърция от края на 90-те години, но според осведомени преди 5 -6 години се е преместил в Италия. Дистанцията не му пречи да ръководи контрабандните си канали за цигари, които притежава още като бивш митничар от Свиленград и агент на “Държавна сигурност” с кодовото име Паскал, станало по-късно негов прякор. Дълголетието му се дължи на факта, че не се занимава с наркотици, иначе отдавна да е в гробищата или по затворите, казват неговите авери от Южна България.

Обвинението му бе повдигнато като бос на престъпна група, която включва баща и син Марин и Стефан Димитрови от Хасково, шефката на Агенция “Митници” Петя Банкова и главния секретар на МВР Живко Коцев. За разследването на ДАНС и Комисията по корупция стана известно през април, когато всички освен Паскал бяха арестувани за по-дълго или по-кратко, а в медиите се появиха снимки на пудела на Димитрови, който разнася пачки с евро.

Разглезеният с пачки пудел на един от задържаните хасковски бизнесмени Стефан Димитров, който заедно с баща му Марин, са сочени на представители на живеещия в чужбина Паскал

Изглежда още тогава Паскал упълномощил свой адвокат да ходи да гледа какви уличаващи материали има по папките на прокуратурата и кой от свидетелите какво говори. Защитникът твърдял, че клиентът му е болен и се лекува и не посочвал адреса му за кореспонденция в чужбина. Пропускал да представи и каквито и да е медицински документи.

“Обвиняемият знае за воденото срещу него наказателно производство, въпреки което не се завръща в страната под предлог, че се лекува в чужбина. Доказателства обаче за провеждането на такова лечение няма, поради което съдът приема, че не е налице обективна пречка за завръщането му в страната”, съобщиха от съда. Според магистратите има достатъчно доказателства, че Паскал е участвал в деянията, за които е обвинен, както и че има опасност да се укрие от правосъдието.

Днешното определение не е окончателно и може да бъде обжалвано от адвоката на издирвания Паскал пред Софийския апелативен съд.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"