Изключиха от "Възраждане" общински съветник от Свищов, призовават го да подаде оставка от местния парламент

Общинският съветник от „Възраждане“ в Свищов Гален Бернардов е изключен от партията. Това обяви в понеделник областният лидер и депутат Ангел Янчев. "Причина за крайната мярка е поведението му относно намеренията за закриване на ОУ „Христо Ботев“ в с. Ореш. Неотдавна Общинският съвет в Свищов взе решение да закрие училището в селото, което ние защитихме. „Възраждане“ защитава позиции нито едно българско училище да не бъде затваряно. Обнадеждаващо е, че министерството на образованието все още не е утвърдило закриването на учебното заведение", посочи Янчев.

Той поясни, че от двамата общински съветници на „Възраждане“ в Свищов единият е гласувал против закриването на училището съгласно повелята на формацията, докато изненадващо другият – Гален Бернардов, е подкрепил решението.

„Бернардов вече е изключен от партията и го призоваваме да напусне Общинския съвет и така да освободи място за следващия в листата, тъй като хората, които са го избрали, очакват да спазва политическата програма. Вече е внесено предложение за отмяна на решението на местния парламент в Свищов за закриване на училището в Ореш", каза Янчев.

Той изтъкна, че „Възраждане“ е първа политическа сила в Ореш. Партията е втора политическа сила във Великотърновска област, като се нареди на втора позиция в най-големите общини като Велико Търново, Горна Оряховица, Свищов, Лясковец и Елена.

Ангел Янчев официално потвърди, че неговото място във Великотърновския общински съвет ще бъде заето от Венцислава Йорданова, а председател на групата става Александра Трифонова. Новата общинска съветничка от „Възраждане“ в старата столица няма да поема всички досегашни комисии, а само „Нормативно-правна уредба и обществен ред“ и „Здравеопазване и социални дейности“.

Новият евродепутат Станислав Стоянов пък определи резултатите на „Възраждане“ в отминалите избори като добри с уточнението, че имат и по-високи цели. Той припомни, че партията има 38 депутати, които са с един повече от предходния мандат и трима представители в Европейския парламент.

„Поставили сме си за цел създаването на нова група в ЕП, работим активно в тази посока и се надявам следващата седмица да имаме новини. В нея ще има различни партии, включително и нови субекти. Трябва да е 23 души от минимум 7 държави“, разясни Станислав Стоянов.

Той уточни, че целта е групата да бъде обявена максимално бързо, за да кандидатства в комисиите на европарламента. Тя ще бъде дясна по европейските разбирания, с цел да разобличава слабостите и грешната политика на ЕС. По думите на Стоянов общата идея е за запазване на националния суверинитет на държавите, а съвсем резонно е тази група да прерасне и в партия.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"