Изкуствен интелект познава колко остаряваме

Хронологичната и биологичната възраст най-често не съвпадат

Получава се информация за заболявания

Изследователи в Китай са разработили инструмент, който използва изкуствен интелект (ИИ), за да анализира изображения на лицето, езика и ретината на индивида, за да определи неговата биологична възраст. Технологията предлага представа за здравето и състоянието на нашите клетки, тъкани и органи, както и риска от хронични заболявания.

Един поглед върху шофьорската книжка е достатъчен, за да разберете нечия хронологична възраст. Но биологичната възраст е по-трудна за определяне. За разлика от хронологичната възраст, няма общоприето измерване на биологичната възраст, която може да бъде повлияна от околната среда, индивидуалния избор на начин на живот и генетиката. Един пушач, например, може да изглежда с години по-възрастен от хронологичната си възраст, докато любител на фитнеса може да мине за някой много по-млад. И разликата е повече от дълбока - ако вашата биологична възраст е по-голяма от вашата хронологична възраст, може да имате хронично заболяване или да изпитате преждевременен когнитивен спад.

„Да знаете своята биологична възраст е важно, защото ако тя превишава вашата хронологична възраст, можете да промените начина си на живот, за да подобрите здравето си“, казва Майкъл Снайдър, генетик от Станфорд, който не участва в настоящото проучване.

Ранните версии на Aging Clocks (модели, които измерват биологичната възраст) изчисляват това число, като разглеждат моделите на метилиране на ДНК - химически белези върху ДНК, които контролират кои гени се изключват и включват - в различни тъкани, които се променят с времето. Други часовници измерват количествата различни метаболитни (кръвна глюкоза) и възпалителни протеинови маркери, които лекарите често тестват по време на годишни прегледи. Съвсем наскоро учени проектираха часовници, които използват 3D изображения на лицето, мозъчни сканирания или нива на протеини в кръвта, за да установят нечия биологична възраст.

Всички те проследяват нещо, което се променя с напредването на възрастта – независимо дали става дума за бръчките по кожата ни, или нарастващата вероятност от свързани с възрастта заболявания като диабет. Но стареенето е сложен процес, засягащ множество органи и системи по безброй начини.

(Със съкращения, от nationalgeographic.bg)

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Кони Чан, National Geographic

Този уебсайт използва "бисквитки"