Изкуственият интелект като злодей в модерното кино

“Тя слуша” тръгва по салоните в България през септември

Технологичният трилър е дело на режисьора и сценарист Крис Уайц

Задава се екранизация по “Маймуната” на Стивън Кинг”

Започва сезонът на жанровите заглавия

Предупреждение за зависимостта на човечеството от алгоритмите

Поредният хорър трилър, който ще се опита да капитализира върху щекотливата тема за изкуствения интелект, се нарича “Тя слуша”(Afraid) и ще бъде една от очакваните премиери в България през септември. Филмът е дело на режисьора и сценарист Крис Уайц. Както отбелязаха в operationkino.net mринципнотой има няколко попадения във филмографията си като “Маркъс” и “A Better Life”, което би могло да засили интереса на публиката към проекта, но също така е автор и на “Златния компас” и”Здрач 2: Новолуние”, а това е сериозен минус, според някои коментатори.

Като добавим и факта, че продуцент е Джейсън Блум, който въпреки един-два добри филма, като цяло е отговорен за тоталното “отъпяване” на мейнстрийм хоръра, надеждите на някои киномани за “Тя слуша” да е нещо прилично се спихват съвсем. Но пък други го очакват с нетърпение.

“Тя слуша” разказва за семейство, което е избрано да тества ново революционно устройство за дома - дигитален асистент, наречен Ая, който е последен писък в технологиите за “интелигентния дом”. След като устройството и множеството му сензори и камери са инсталирани, Ая изучава поведението на всеки един от членовете на семейството и започва да предвижда и задоволява всичките им нужди. Скоро обаче грижата на Ая става натрапчива и желанието є да не допусне нищо - и никой - да застане на пътя на семейството є, се изражда в насилие, което разкрива ужасяваща тайна, която не само поставя в опасност живота на семейството, но и бъдещето на човечеството.

Първоначално някои киномани помислиха, че ще получат филм в стила на М3ГАН, но в първите кадри определени критици не виждат нищо забавно и потенциално емблематично, което може да плени въображението на зрителите (и интернет да избухне със десетки мемета, предизвикателства и прочее “viral stuff”).

Но пък други очакват солидно жанрово забавление и актуална перспектива към възхода на дигиталните технологии. При всички положения “Тя слуша” изглежда като типичен трилър за по-възрастни, с претенцията, че разглежда сериозни теми за потенциалните опасности от навлизането на Изкуствения интелект в живота ни.

Джон Чо и Катрин Уотърстън са сред изпълнителите, които изглеждат подходящи за подобно заглавие. Режисьор и сценарист на Тя слуша (Afraid) е Крис Уайц (Маркъс, Здрач 2: Новолуние, A Better Life), а продуценти са Джейсън Блум, Крис Уайц и Андрю Миано. В ролите са още имена като Хавана Роуз Лиу, Лукита Максуел, Дейвид Дастмалчиан, Кийт Карадайн и др. Премиерата е на 27 септември.

За феновете на Стивън Кинг също ще има мръвка. След успеха на хорър трилъра Longlegs режисьорът Осгууд Пъркинс и NEON продължават своето лукративно сътрудничество и обединяват усилията си с друго популярно име, това на Джеймс Уан и неговото студио Atomic Monster. Проектът този път е още по-амбициозен, защото имат намерение да пренесат на голям екран краткия разказ на Стивън Кинг “Маймуната” (The Monkey).

“Маймуната” е част от сборника с разкази Skeleton Crew, който се появява през 1985 година. В него има още редица познати произведения, които са адаптирани за голям и малък екран. Едно от най-известните е “Мъглата” на Франк Дарабонт, но също така The Raft (сегмент от антологията Creepshow 2), Survivor Type (епизод от сериала Creepshow), Word Process to the Gods (епизод от Tales From the Darkside), Gramma (епизод от Twilight Zone) и други.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"