Изложба събира различните лица на лятото в галерия „Нюанс“

“Летни акценти” показва разнообразни стилове, характерни за 20-и век

Произведенията може да се видят до 8 септември 

Традиционната изложба, посветена на лятото и неговите картини и цветове може да се види в столичната галерия “Нюанс” до 8 септември. За девети пореден път “Летни акценти” събира впечатляваща колекция от произведения на признати творци, чиито имена са неразривно свързани с историята на българското изобразително изкуство. Изложбата включва творби, които обхващат разнообразни стилове и течения, характерни за 20-ти век.

В експозицията ще имате възможността да се потопите във вълнуващия свят на морските пейзажи, дело на Александър Мутафов, който твори през първата половина на 20-ти век. Неговите произведения не само ще пренесат красотата и драматизма на морето, но и ще създадат усещане за лято.

Включени са и творби на Борис Стефчев, един от малкото представители на символизма в България. Въпреки че е по-известен и утвърден в чужбина, творчеството на Стефчев заслужава по-голямо признание и у нас. Неотдавна отбелязахме 120-тата годишнина от рождението на Златю Бояджиев, чиито произведения продължават да вдъхновяват и впечатляват със своето майсторство. Картините, които ще бъдат изложени в “Нюанс”, са от втория му творчески период, който започва след 1951 г. Въпреки парализата на дясната си ръка, той продължава да рисува с лявата, развивайки уникален стил, характеризиращ се с експресивност и ярки цветове.

В изложбата ще видите и произведения от художниците Борис Георгиев, Дечко Узунов, Марио Жеков, Стоян Кирязов, Никола Танев, Цено Тодоров, Стоян Венев, Иван Георгиев-Рембранда, както и на авторите от по-близкото минало и настояще Иван Вукадинов, Емил Стойчев, Слав Бакалов, Дора Бонева.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"