Измамници предлагат кредити „с връзки“

Полицията арестува трима софиянци и ги прати в Стара Загора

Жертви ставали хора, затънали в дългове, на които банките отказвали заеми

Двама под стража за 72 часа

Полицията арестува трима измамници, предлагали в интернет да уреждат банкови кредити на хора, затънали в дългове. Задържаните при акцията са били общо пет, но двама от тях издали бандата. На тях не са повдигнати обвинения и остават само свидетели.

Мошениците живеят в София, но са закарани зад решетките в Стара Загора, откъдето е жената, подала първата жалба срещу тях. Двама от мъжете на 38 и 25 години са пратени за 72 часа под стража, а третият на 37 години е пуснат срещу “подписка”. Засега са установени трима “ужилени”, но престъпната схема била проста, затова се смята, че жертвите в цялата страна са много повече. Възможно е обаче досега да не са се жалвали, тъй като плащали суми до 500-600 лева и са ги прежалили.

Бандитите пускали обяви в социалните мрежи, в които се представяли за банкови служители или счетоводители “с връзки” в дадена банка. Те предлагали да посредничат на хора с лоша кредитна история да получат нови заеми от 5000 до 30 000 лева.

Когато някой се свързвал с тях, измамниците му искали ЕГН-то и личните данни, а после подготвяли с тях наръч с документи за кредита. Пращали на кандидата папка, която на вид изглеждала същата, каквато изготвят кредитните инспектори в истинските банки. Но му казвали, че за да бъде гледано искането за кредит, човекът трябва да внесе авансово 500 лева. Веднага щом получели тези пари, връзката прекъсвала.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"