Над 23 000 тона стига експортът през 2018 г.
85% от лавандуловото масло се продава навън
Около една трета от произведените български сирена се изнасят. През миналата година сме експортирали 23 232 тона сирена и извара, на стойност над 96 млн. щатски долара. Данните представи заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов.
Основни експортни дестинации са страните от ЕС - Гърция, Румъния, Германия. В трети страни добър прием българското сирене намира в САЩ, Ливан, Австралия и Ирак.
По думите му сектор “Мляко и млечни продукти” заема водещо място в селското стопанство на България и неговият принос към икономиката е от съществено значение.
Страната ни се утвърди като лидер в производството на лавандулово масло в света. Около 80-85% от него намира добър международен прием, както в страните от ЕС, така и в трети страни, допълни Иванов. Той обясни, че през 2018 г. на френския пазар са реализирани почти 50% от целия експорт от този продукт.