Израел злоупотребява със симпатията на САЩ

По света и дори в Щатите обвиняват Израел в геноцид и етническо прочистване

САЩ са големият Сатана, а Израел е малкият, казват хората в Иран

Бурни събития през последната седмица в Европа, Южна Америка и Близкия Изток, показателни за всеобщия разпаден и едновременно градивен период сред човечеството. Преломно време, силно противоречиви политически и икономически процеси. Управлявани от неподготвени за драматични времена хора, с нисък интелектуален капацитет, често безотговорни случайници.

Задействащи нееднозначни политики, големи сили и средства почти рефлексивно, някак машинално, ден за ден, свой ход в отговор на някакъв ход на противника. Без осмислени линии за поведение, съобразени с обективни тенденции и реални възможности. Неведнъж е било в историята, винаги е плащана скъпа цена за греховете и провалите на актуалните елити.
Преди седмица при откриването на олимпиадата в Париж светът видя какво наистина представлява западната култура в европейски подвариант - цинична, упадъчна, грозна до пълно отвращение, сатанистка, античовешка. Елитите на Франция, лично президентът u страстно пожелаха светът да приеме страната им за най-атеистичната в най-християнската довчера Европа.

Ще правим каквото си искаме, плюем на вас, каквото и да си мислите за нас, както и да отричате нашите евроатлантически Ценности! След столетия религиозни войни за съществени или несъществени детайли от упражняването на християнството, след като Авиньон е бил столица на християнството в Средновековна Европа точно във Франция да се организира това позорище!

Значи е резултат от дълъг разрушителен процес, достигнал крайната си фаза. След която неизбежно ще последва градивен възходящ процес на формиране на ново поколение европейци. Принципно различно от последните две поколения. Неевроатлантическо, борбено, родолюбиво. Сърдито към предишните и особено към чуждите.

Обърнато към вечни нравствени ценности, отрекло идиотщините, около които е скалъпен Евросъюзът, програмиран да унищожи Европа на европейските нации, а тях да замени с кафеникав хомункулус. От позорището в Париж се възмутиха дори мюсюлманите, в ислямската традиция Исус не е мъртвец, с Чиято памет някакви извратеняци да се гаврят.

А МОК междувременно тихомълком започна да трие записи от срамотиите в YouTube и други платформи...

Във Венецуела противници на властта не признават преизбирането на президента Мадуро, в столицата и още няколко града избухнаха протести. Една и съща реакция на Вашингтон от поне 60 години, прилагана във Франция срещу Дьо Гол, после във вид на „цветни революции“ в много други страни. Помним я в София след изборите на 10 юни 1990 г. Нищо ново, все по-слабо работи.

На 31 юли в Техеран беше убит с ракета шефа на политбюро на палестинското движение „Хамас“ Исмаил Хания. Смъртта му е потвърена от движението и от Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР), които обвиняват за деянието Израел.

Той пък нито признава, нито отрича. Военните там, както официални лица и граждани, одобряват, дори ликуват.
Както винаги, когато Израел убива не само в Бейрут и Техеран. Там най-често го прави и все без последствия. Чичо Сам му разрешава така да се „защитава“ от лошите, а на тях не позволява и да мислят за самозащита от него. Те обаче мислят, планират, подготвят се много сериозно и дори го правят доста професионално и ефективно.

Войната там е многовековна, кървава, непримирима, извънредно жестока. В частност с Иран има история от V в. пр. н. е., превърнала се в повод за много важен юдейски празник. Цар Артаксеркс местните юдеи успяват тайно да уредят със съпруга юдейката Естер. Тя го придумва да обеси първо везира си Аман, после още стотици перси, а да възнагради братовчед u Мордехай и други юдеи.

Хитър номер, прилагали са го още в Древен Египет от Йосиф още в XV в. пр. н. е., целящ да се възползват от проникване в най-близкото обкръжение на Първия в набелязаната държава, както и на други важни персони сред елита. Начин за оцеляване, Modus vivendi, понякога единствено спасителен, затова овладян до съвършенство. Повтарят го многократно и за различни други цели.

Така се обяснява и днешната пределна симпатия на САЩ към Израел, без нея просто такава държава не може да се появи и да оцелее 75 години на това географско място в това етническо обкръжение. Всичко е довреме обаче на този свят. Още някакъв период, 10-20 години може би, САЩ ще го обгрижват, но историята ги е научила, че благоразположението може рязко да спре.

В Йерусалим и Тел Авив несъмнено остро долавят промените не само в региона, но и в Европа и Америка. Операцията на Нетаняху в Газа не постигна нито една от обявените цели, а се ангажира да я приключи през януари. Не само арабите, турците и другите ислямски фактори, но и в Европа, Америките и другаде по света го обвиняват в геноцид и етническо прочистване.

Същевременно Иран, редица арабски страни, Русия и особено Китай сериозно и в дипломатическа тишина плетат мрежа около Израел. Например, обединиха 14 преди скарани палестински групировки, работят за мирно разрешаване на конфликта, но по основателно крайно нежелан от Йерусалим вариант, включващ създаване на държава Палестина.

Продължилата твърде дълго операция в Газа струва много скъпо, колкото и милиарди да дава САЩ, криза в Израел вече се долавя и населението недоволства срещу властта. За кризата съдейства и масираната мобилизация, поела много специалисти и квалифицирани работници. Не може дълго да води война и в Газа, и с „Хамас“ на юг, и с „Хизбула“ на север, това е игра с огъня.

Логиката на конфронтацията води към все по-високи залози. И към увеличаване на географията на конфликтите. На Нетаняху се налага бяга пред два влака едновременно. Пак да злоупотреби с търпението на САЩ като ги принуди да изпълнят щението му да нанесат съкрушителен удар на Иран. И да притиснат Китай и Русия да не работят все по-тясно с арабите и Иран срещу Израел.

Така се стигна до пределно острата и рискована провокация с убийството на Исмаил Хания. По крайно неубедителен повод, не е логично „Хизбула“ да атакува село с деца, които са араби и друзи, не евреи. Ударът на Израел е изключително обиден шамар за властите в Техеран, нанесен в хода на официално тържество срещу официален гост, строго охраняван от КСИР.
Ще правим каквото си искаме, казва Израел, нищо не могат да ни сторят нито прословутите КСИР, нито аятоласите, нито който и да е! Когото и където си решим, ще утрепем! Ето, ликвидирахме тези дни в Бейрут и главния командир „Хизбула» Фуад Шукра и нищо! Това са те.

По повод позорището в Париж бившият полковник от швейцарското стратегическо разузнаване Жак Бо казва: „Тук всичко е свързано. Става още по-свързано, ако видите, кои са измислили тази операция. Винаги са едни и същи! Като Нетаняху, Зеленски, Антъни Блинкен, които напълно презират останалата част от света... Създател на церемонията, чиято цел бе да шокира, е Тома Жоли“.

Какви са явно тенденциозно изброените от стратега мосьо Бо „едни и същи“? Всичките празнуващи през март маскирани, с кречетала и вино празника на веселието Пурим.

The New York Times: „Али Хаменей се разпореди да се нанесе пряк удар по Израел за отмъщение за убийството... Израел има богат опит в организацията на убийства на врагове зад граница, включително на ирански учени-ядрени физици и военни командири.“

Иран е древна страна с няколко инженерни школи, една от малкото доказали своя суверенитет. Високотехнологична при това с развит военно-промишлен комплекс. САЩ са големият Сатана, а Израел е малкият, казват хората в Иран.

Единият начин да отговорят на удара е за няколко месеца да довършат ядрената си програма. Другият е да задействат отлично подготвените си диверсионно-разузнавателни части, за които Израел знае много добре, че не отстъпват на неговите. Може и чрез прокси сили, каквито отдавна е създал. Може и чрез ракети и дронове, вече го доказа през април.

Иран е в много по-устойчива позиция, отколкото е Израел, достатъчно е да се погледне картата на региона. Но както е тръгнал вабанк, Нетаняху може да я докара и до голяма война. Дано го озаптят.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Д-р Илия Илиев

Този уебсайт използва "бисквитки"