Израел обяви смъртта на де факто премиера на Ивицата Газа и още двама от Хамас

Израел обяви смъртта на де факто премиера на Ивицата Газа и още двама високопоставени от Хамас. 

Високопоставеният представител на Хамас Раухи Муштаха, фактическият министър-председател на Ивицата Газа, беше убит при израелски удар преди няколко месеца, потвърдиха от Израелските отбранителни сили (IDF) и Израелската служба за вътрешна сигурност (Shin Bet).

Раухи Муштаха създаде Генералния механизъм за сигурност на Хамас заедно с лидера на Хамас Яхия Синуар, пише The Jerusalem Post.

"Муштаха, заедно с Яхия Синуар, създадоха Генералния механизъм за сигурност на Хамас", заявиха военните. Двамата излежаха присъда заедно в израелски затвор. Муштаха се смяташе за най-високопоставената фигура в политическото бюро на Хамас в ивицата Газа и по време на войната поддържаше граждански контрол над режима на Хамас, като същевременно участваше в терористична дейност срещу Израел. Муштаха беше дясната ръка на Синуар и един от най-близките му сътрудници", докладват военните, цитирани от The Jerusalem Post. 

IDF отбелязва, че Муштаха е бил един от най-високопоставените агенти на Хамас и е бил ключов фактор за вземане на решения за това как терористичната организация разполага своите бойци и активи.

Самех ал-Сирадж, който държеше портфейла по сигурността в политическото бюро и Комитета по труда на Хамас, както и Сами Оудех, командир на Механизма за обща сигурност на Хамас, бяха убити заедно с Муштаха, съобщиха службите.

Съобщава се, че Хамас се е опитал да скрие елиминациите, за да "запази морала"

Според военните тримата високопоставени агенти на Хамас са били убити при въздушен удар преди около три месеца, но терористичната организация в Газа се е въздържала да направи съобщение по въпроса тогава, за да предотврати загуба на морала сред своите бойци.

Военните уточняват, че въздушният удар на израелските военновъздушни сили, който елиминира лидерите на Хамас, е бил извършен според разузнаването и че тримата са се криели в "укрепен и оборудван подземен комплекс в северната част на Ивицата Газа". Комплексът е бил команден и контролен център на Хамас и е бил оборудван така, че терористите от Хамас да могат да останат в него за продължителни периоди. Съобщава се още, че е служил за подслон на ръководството на Хамас, главен сред които е бил Муштаха.

Лидерът на Хамас "е участвал във военни решения, като същевременно е действал и като ръководител на гражданското управление на Хамас в ивицата Газа и е отговарял за портфейла по въпросите на затворниците. Преди това той е отговарял и за финансите", добавиха израелските военни.

TRUD_VERSION_AMP:5//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"