Израел се закани на Иран с „болезнен отговор“ (обзор)

Техеран засипа еврейската държава с над 180 ракети

Тел Авив праща пехотни и бронетанкови части в Ливан

Възможни са атаки по ирански петролни и дори ядрени съоръжения

Израел се закани днес да даде “болезнен отговор” на Иран заради неговата ракетна атака по еврейската държава във вторник.

“Иран направи голяма грешка и ще си плати за нея”, категоричен бе израелският премиер Бенямин Нетаняху по време на извънредно заседание на военно-политическия кабинет по сигурността. “Иран скоро ще усети последствията от действията си. Отговорът ще бъде болезнен”, подчерта пък посланикът на Тел Авив в ООН Дани Данон.

Според израелски длъжностни лица, говорили пред сайта “Аксиос”, Тел Авив планира “сериозно отмъщение”, което може да бъде насочено към съоръжения за производство на петрол в Иран и други стратегически обекти. Въпросните длъжностни лица не изключват и по-сериозни атаки - например по ядрени съоръжения на Техеран, ако Иран извърши ново нападение по Израел.

Ескалацията бе предизвикана от иранското нападение късно във вторник, в което по израелска територия бяха изстреляни над 180 балистични ракети. Това е най-голямата атака на Иран срещу Израел, тя бе извършена без предварително предупреждение и принуди израелците да търсят укритие.

Израел активира противовъздушната си отбрана и повечето ракети бяха свалени, но някои попаднаха в мишените си, включително в Тел Авив и във военновъздушната база Неватим в пустинята Негев.

От иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция посочиха, че Техеран за пръв път е използвал хиперзвукови балистични ракети “Фатах”. Техеран определи нападението си като отбранително и насочено единствено към военни съоръжения на Израел и допълни, че то е в отговор на убийства от страна на Израел на лидери на въоръжени проирански групировки и на агресията в Ливан и в ивицата Газа.

“Действията ни приключиха, освен ако израелският режим не реши да предизвика по-нататъшни ответни действия. При този сценарий нашият отговор ще бъде по-силен и по-мощен”, заяви иранският министър на външните работи Абас Аракчи в публикация в “Х”.

А в изявление генералният щаб на иранските въоръжени сили посочи, че всеки израелски отговор ще бъде посрещнат с “огромно разрушение” на инфраструктурата на Израел.

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази пълната подкрепа на САЩ за Израел и определи атаката на Иран като “неефективна”. Вицепрезидентката и кандидатка за президент на Демократическата партия Камала Харис подкрепи позицията на Байдън и подчерта, че Вашингтон няма да се поколебае да защити интересите си срещу Иран.

Междувременно израелската армия съобщи днес, че пехотни и бронетанкови части се включват в сухопътните операции в Ливан, но добави, че те ще останат ограничени и локални по мащаб и няма планове за действия, които да обхванат Бейрут или други големи градове в Ливан. Ден по-рано Тел Авив обяви, че командоси и десантни части са пресекли границата, но не са навлезли на голямо разстояние - първото публично обявяване на сухопътна операция в Ливан.

Световни реакции

Кремъл призова към сдържаност

Дмитрий Песков

“Ситуацията се развива по най-тревожния сценарий”, предупреди днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. “Призоваваме всички страни към сдържаност на фона на това, което се случва. И, разбира се, осъждаме всички действия, които водят до смъртта на цивилни”, добави Песков.

Шолц: Иран рискува да възпламени региона

Олаф Шолц

Германският канцлер Олаф Шолц призова Иран и “Хизбула” незабавно да прекратят атаките си срещу Израел. “Иран рискува да възпламени целия регион - това трябва да бъде предотвратено на всяка цена. “Хизбула” и Иран трябва незабавно да прекратят атаките си срещу Израел”, категоричен бе Шолц.

ЕК настоя за защита на цивилните

Урсула фон дер Лайен

Шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен осъди по “най-категоричен начин” иранското нападение срещу Израел. “Подобни действия заплашват регионалната стабилност и засилват напрежението в и без това извънредно нестабилната ситуация”, посочи Фон дер Лайен и призова “всички страни да защитават живота на невинните цивилни”.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"