Израелски танкове-роботи достигнаха центъра на Рафа

ООН с извънредно заседание

Израелски танкове достигнаха центъра на град Рафа за първи път. Свидетели твърдят, че израелските военни са докарали бронирани машини с дистанционно управление и че няма следи от военнослужещи в тях, предаде “Ройтерс”.

Израел не спира настъплението си въпреки международното недоволство от атаката в неделя, което предизвика пожар в палатков лагер и уби най-малко 45 цивилни, повече от половината от които деца, жени и възрастни, добавя агенцията. След този удар поне още 26 души са убити от израелски удари в Рафа, съобщиха палестински представители.

Съветът за сигурност на ООН обяви, че ще проведе извънредно заседание заради израелската атака. “Няма безопасно място в Газа. Този ужас трябва да спре”, написа в Х генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Външните министри на Канада и Австралия призоваха за незабавно примирие, докато Саудитска Арабия определи случилото се като “клане”. Критики имаше също от Турция, Египет и Йордания. Според Катар атаката ще усложни опитите за постигане на примирие.

Междувременно Испания, Ирландия и Норвегия във вторник официално признаха Държавата Палестина. Трите държави изразиха надежда, че решението им ще ускори постигането на мирно споразумение за Газа.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"