Израелски удари поразиха Бейрут (обзор)

Ливанският премиер призова за натиск върху Тел Авив

Израелски въздушни удари поразиха южните предградия на Бейрут - най-интензивната бомбардировка на ливанската столица, откакто Израел засили военната си кампания срещу подкрепяното от Иран ливанско шиитско движение Хизбула, предаде “Ройтерс”.

През нощта оглушителни взривове отекнаха силно в различни части на Бейрут, а в продължение на близо 30 минути небето бе озарено от червени и бели светлини, сякаш от светкавици, които се забелязваха от няколко километра. Това е най-голямото нападение от началото на израелската атака срещу Бейрут досега, заявиха очевидци и военни анализатори по местните телевизионни канали. Днес над града се стелеше сива мъгла, а улиците на южните предградия бяха изпълнени с развалини и отломки, като се издигаше черен дим.

“Изминалата нощ беше изпълнена с най-много насилие от всички предишни. Сградите около нас се тресяха и отначало помислих, че е земетресение. Имаше десетки удари - не можахме да ги преброим всичките - и звуците бяха оглушителни”, заяви Ханан Абдула, жител на района Бурдж ал Бараджне в южните предградия на Бейрут.

Израел съобщи, че военновъздушните му сили са “извършили серия от целенасочени удари по редица складове за оръжия и обекти на терористичната инфраструктура, принадлежащи на терористичната организация Хизбула в района на Бейрут”. Ливанските власти все още не са съобщили какво са поразили ракетите и какви щети са нанесени при атаката.

След масираните удари ливанският премиер Наджиб Микати призова света да “окаже натиск върху Израел”, за да може еврейската държава да “се ангажира с прекратяване на огъня”.

В изявлението си Микати приветства и френския президент Еманюел Макрон, който “отново подкрепи Ливан”, споменавайки предстоящата международна среща на върха, и потвърди “подкрепата си за призива на Франция и САЩ” за прекратяване на огъня.

“Смятам, че приоритетът е да се върнем към политическо решение, да спрем доставките на оръжия за водене на бойни действия в Газа”, каза Макрон в специално предаване по радио “Франс Ентер”, посветено на франкофонията.

Междувременно Гражданската защита на Газа съобщи, че броят на убитите при израелски удар по джамия, превърната в приют за разселени лица в Дейр ал Балах, в централната част на Газа, е достигнал 21 души. Израелската армия обяви, че цел на удара са били бойци от палестинското движение Хамас.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"