Изстреляха най-мощния космически телескоп в света (ВИДЕО)

„Джеймс Уеб“ ще наследи "Хъбъл" 

След многократно отлагане днес беше изстрелян космическият телескоп „Джеймс Уеб“ - най-големият в историята. Мисията е обща на НАСА, Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция.

„Джеймс Уеб“ пое към орбита около Земята на ракетата-носител „Ариан 5“ от Куру, Френска Гвиана, в 14,20 часа (българско време).

Телескопът, който е на стойност 10 милиарда долара и чието изграждане е започнало преди 30 години, ще наблюдава галактиките в инфрачервения спектър, като целта е бъде да се опита да покаже първите звезди и галактики, които светят във Вселената от началото й - преди около 14 милиарда години.

Мисията на "Уеб" е да надгради откритията на космическия телескоп "Хъбъл", който след 31 години в орбита е към края на "кариерата си".

Телескопът е кръстен на Джеймс Едуин Уеб, който управлява прохождащата космическа агенция НАСА в периода 1961 – 1968 г. По време на неговото управление САЩ създават своята програма за изпращане на човек на Луната.

Спрямо „Хъбъл“ Джеймс Уеб технологично чудо. 18-те шестоъгълни огледала са направени от добре понасящия разликите в температурите в космоса берилий. Той е покрит със злато, тъй като златото отразява много добре инфрачервените вълни на спектъра.

Освен това „Джеймс Уеб“ има резервни системи, защото няма да може да бъде ремонтиран, а целта е да работи поне десет години с опция да бъде ползван 40.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"