Изтеглят токсични играчки за Хелоуин

Европейската платформа SafetyGate и “Ние, потребителите” алармираха за опасни детски стоки

Използваните химикали са забранени от Регламента REACH за оценката на безопасност

Предизвикват алергични реакции

Маски, кукли и артикули крият риск от отравяне с химикали и в навечерието на Хелоуин регулаторните органи в у нас и в целия Европейския съюз започнаха изтегляне на опасните играчки, съобщиха от платформата “Ние, потребителите”.

Европейската система SafetyGate обяви в седмичния си бюлетин десетки детски играчки, основно със страна на произход Китай, при които лабораторните тестове са измерили високи стойности на фталати и други химични съединения. От “Ние, потребителите” припомниха, че фталати над нормата в стоки за употреба е нарушение на Регламента REACH, който действа на територията на целия Европейски съюз и се отнася до оценката на безопасност и регистрацията на химикалите.

Преди Хелоуин родителите трябва да бъдат внимателни при избора на играчки, особено когато те са евтини или не притежават нужните сертификати за безопасност, съветват експертите.

С повишено внимание да се купуват стоки от онлайн платформи, съветват експерти. Опасните стоки, закупени чрез онлайн търговия, може да не отговарят на стандартите за безопасност и често съдържат вредни химикали или дефектни компоненти. Липсата на строг контрол и проверки на продуктите в много онлайн платформи увеличава риска за здравето на потребителите.

В SafetyGate са подадени сигнали за бебешки играчки, които са с много дребни частици и крият риск от задушаване и задавяне на детето, топки за игра - също произведени в Китай, както и различни парти артикули.

В диск за игра са открити прекомерни концентрации на метилизотиазолинон, химикалът е наличен и в цветни бои за рисуване с длани и специалистите предупреждават, че е възможно продуктите да предизвикат алергична реакция.

Най-честите нарушения с правилата за безопасност при играчките е повишеното съдържание на опасни химикали.

Срокът от Брюксел е до 21 октомври

ЕК пита китайската Temu за потенциално опасни продукти

Китайската платформа “Тему” отново стана обект на въпроси от страна на Брюксел за гаранция за безопасността на стоките.

Европейската комисия изиска информация от китайската платформа за електронна търговия “Тему” (Temu) относно действията, които компанията предприема, за да спре продажбата на незаконни и потенциално опасни продукти на платформата си. ЕК предприе тази стъпка, която є дава Законодателният акт за цифровите услуги на общността (Digital Services Act - DSA).

Китайската компания трябва да предостави исканата информация до 21 октомври 2024 г. Комисията ще определи следващите си действия според отговорите на “Тему”.

През май Европейската комисия заяви, че платформата трябва да спазва по-строгите правила на ЕС за онлайн съдържание.
Други искания от страна на ЕК се отнасят до измамни интерфейси, които позволяват манипулиране на потребителското поведение, защита на непълнолетни, прозрачност на системите за препоръчване на продукти или дори възможност за проследяване на продавачите на тези платформи.

Европейски асоциации на потребителите подадоха жалба срещу “Тему” през май, обвинявайки я в използване на подвеждащи интерфейси, за да насърчи потребителите да харчат повече на платформата.

След тест за безопасност

Списък на детските стоки, обявени за рискови

Маска с фталати за Хелоуин

Маската на клоун за Хелоуин е забранена за продажба в Европейския съюз и са разпоредени мерки по изтеглянето на партидите от пазара. В изделието е открита прекомерна концентрация на фталат - химическото съединение бис(2-етилхексил). Лабораторните тестове са измерили стойност 40,96 на сто от теглото. Това несъответствие е в нарушение на Регламента REACH. Опасната маска Fancy-dress mask с номер на модела 30356000001 е произведена в Китай, а първо от Кипър съобщава за съществуващия химически риск.

Гел от еднорози с мирис на боя

От пазара се изтегля и детска играчка във вид на гел, тъй като в Unicorn poop super cool poopie slime е регистрирана твърде висока концентрация на Бор. Измерена е стойност до 3600 mg/kg. Потребители споделят, че слузта има миризма, подобна на боя. Поглъщането или контактът с прекомерно количество от веществото може да навреди на здравето на децата. Продуктът е с бранд Toy's company import, номер на модела 70864, партиден номер 2331CF2470864 и баркод 3701384570864.

Надуваемо куче с химия над допустимото

Надуваема играчка Skoczek във формата на куче с номер на модела F5052 и баркод 2281300797267. в изделието също са открити фалати над допустимите норми. Произведените партиди съдържат дибутил фталат (DBP) и диизобутил фталат (DIBP) с измерени стойности съответно до 11,2% и 2,1% от теглото. Играчката е с произход от Китай, а сигналът за опасната стока е подаден за пръв път от Полша.

Партида „Барби“ с вредни съставки

Кукла Барби с бранд M&Z се оказва изработена от материали, които съдържат наднормени количества фталати: бис(2-етилхексил) фталат (DEHP) и дибутил фталат (DBP). Измерените стойности са съответно до 0,84 и 0,94 на сто от теглото. Опасното изделие може да бъде идентифицирано по номера на модела: YL106 и баркода: 5908287008052.

Слон крие риск от задушаване

Детска играчка във формата на масивен слон Electric Plush Toy Elephant с бранд Ximi-V е с батерии, които са лесно достъпни и при повреда крият химически риск и опасност от изгаряния. Освен това кафявият текстилен повод има възел, който децата могат лесно да го увият около врата си и да се задушат. Продуктът не отговаря на изискванията на Директивата относно безопасността на детските играчки и на съответния европейски стандарт EN 71-1. Играчката е китайска и е докладвана за първи път като опасна от Франция. Номерът на модела е 777-9, партидният номер е 2204180026, а баркодът 6936706410970.

Синтетичните химикали изтичат от PVC полимера, с който са свързани

Фталатите водят до репродуктивни проблеми

Забранено е количеството им над 0,1% в детските играчки

Основните ефекти на фталатите върху здравето на човека са репродуктивните нарушения и ефекти върху развитието. Излагането на фталати води до мъжки репродуктивни разстройства, увреждане на сперматозоидите, нарушения на фертилитета, заболявания на женската репродуктивна система, ранен пубертет, астма и нарушения на щитовидната жлеза. Наблюдават се и странични ефекти върху белите дробове, черния дроб и бъбреците.

Това обобщават от лаборатория EUROLAB.

Уточняват, че фталатите принадлежат към класа на синтетичните химикали. С добавянето им към PVC, тази крехка пластмаса се прави по-гъвкава и издръжлива.

Дефинират се като токсични вещества. Някои фталатни видове са класифицирани като канцерогени.

Фталатите не са химически свързани с PVC полимера. Следователно, с течение на времето продуктите изтичат, особено при топлинно-съдържащи условия, и се разпространяват във въздуха, водата, храната, праха, почвата, живите организми и други среди.

Най-често се използват в строителни и опаковачни материали, тръби и електрически инсталации, в стенни покрития, самостоятелни подови настилки, покривки за маса, подови мебели, завеси за душ, килими, градински маркучи, дъждобрани, играчки, обувки, автомобилна тапицерия, медицински тръби и торби за съхранение на кръв.

Понякога използването на някои видове фталати е забранено, поради опасения за безопасността и здравето. Например три вида фталати в играчките и продуктите за грижа за деца в концентрации, по-големи от 0,1%. Освен това, са наложени ограничения за употребата на някои видове фталати в материали за бебета и деца.

Много видове фталати преминават през човешкото тяло с храната. Продуктите за лична хигиена и инхалации са основните пътища на излагане на някои фталати. От тялото на майката те могат да преминат в кърмата. Бебетата и малките деца могат да бъдат изложени на фталати чрез абсорбиране на играчки, изработени от пластмаса, съдържаща фталат.

Накратко, фталатите се използват широко в различни потребителски продукти и навлизат в човешкото тяло по много начини, посочват от лабораторията. Уточняват, че представляват риск и за водни и сухопътни екосистеми в близост до предприятия, които използват фталат в производството. Някои видове са биоакумулиращи се и са открити във водните организми. Ендокринните разрушаващи ефекти се наблюдават при рибите, съобщават от лабораторията.

Над 15 млрд. долара се харчат за празника по целия свят

В САЩ пръскат над 4 млрд. за костюми и маски

Миналата година американците изхарчиха рекордни суми за Хелоуин, показват данните на търговците на дребно в САЩ.

Хелоуин се празнува всяка година на 31 октомври и от години подготовката за празника се свързва с харчене на значителни суми пари за костюми, декорации, лакомства и други изделия. По неофициални данни в световен мащаб се харчат над 15 млрд. долара.

Хелоуин е изключително популярен основно в САЩ, където през 2023 г., според Националната федерация на търговците на дребно (NRF), американците са похарчили над 12,2 млрд. долара за празника. Сумата е рекордна дори за САЩ и в нея са включени разходите на домакинствата за костюми, сладки, декорации, партита и други.

Разходите за костюми и маски са изчислени над 4 млрд. долара, 3,6 млрд. долара, 3,9 млрд. долара е сумата за декорации, а към 400 000 000 долара са изкупените картички и други, по-дребни артикули.

Канадците харчат над 1 млрд. канадски долара (около 750 милиона щатски долара) за Хелоуин всяка година. Разходите за Хелоуин в Обединеното кралство възлизат на около 700 милиона британски лири (приблизително 850 милиона долара).

Разходите за Хелоуин в Австралия са около 430 милиона австралийски долара или 280 милиона щатски долара.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Биляна Веселинова, Гита Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"