Изтребител-бомбардировач Су-34 се разби във Волгоградска област

Изтребител-бомбардировач Су-34 се разби по време на тренировъчен полет във Волгоградска област, съобщи руското министерство на отбраната. Според ведомството на борда на разбилия се в безлюден район самолет не е имало боеприпаси. Екипажът е успял да катапултира. 

По предварителни данни причината за катастрофата на самолета е техническа неизправност. В момента на мястото на инцидента работи специална комисия.

Това е вторият случай на катастрофа на Су-34 от началото на годината. Предишният се случи на 11 юни в Северна Осетия: самолетът се разби по време на тренировъчен полет. Тогава екипажът не успя да се спаси.

През 2022 и 2023 г. Су-34 се разбиха три пъти. Миналия май изтребител се разби в село Истровка в района на Брянск, близо до украинската граница, убивайки пилота и навигатора. През септември 2023 г. Су-34 се разби в района на Воронеж. През есента на 2022 г., поради пожар в един от двигателите, бомбардировач се разби в жилищни сгради в Йейск, Краснодарска територия, което доведе до смъртта на шестима души и рани още 19 души.

Изтребителят-бомбардировач Су-34 е предназначен за нанасяне на прецизни удари по наземни цели в оперативна и тактическа дълбочина, както и за поразяване на въздушни цели. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"