Изчезна хапчето за детски паразити

Фармацевти забъркват екстемпорално препарата

Родители в паника, няма “Зентел”, който е единственият медикамент против острици

Майки търсят в Сърбия и Турция

Единственият противопаразитен медикамент за детски глисти и острици изчезна от аптеките. Това сигнализираха пред “Труд news” притеснени родители, чиито деца са пипнали паразити в детската ясла или след игра в детските пясъчници.

За проблема потвърдиха пред “Труд news” от Българския фармацевтичен съюз и Асоциация на собствениците на аптеки. “Преди няколко вечери установих, че 4-годишната ми дъщеря е неспокойна, върти се в леглото през нощта, през деня беше нервна. Започна да бълнува и очевидно я сърбеше в областта на седалището. Светнах лампата и видях три малки глистчета по бельото. Те се активизират и излизат през нощта. Притесних се, на сутринта започна трескаво обикаляне по аптеките. В нито една не открих хапчето “Зентел”. Аптекари ми обясниха, че то няма заместител и аналог”, разказа пред “Труд news” Васила Борисова от София.

Притеснената майка започнала да търси лекарството по апокрифни канали, да разпитва познати за внос от Сърбия или Турция. Накрая педиатърът я посъветвал да търси активната съставка “Албендазол” в аптека, където се приготвят мазила, мехлеми и дози.

“Този препарат изчезва през определен период от време и го няма по няколко месеца. За щастие колеги магистър-фармацевти могат да го забъркат екстемпорално със суспензия от “Албендазол”. Причината за липсващите медикаменти трябва да се търси другаде - производители, притежатели на разрешение за употреба, вносители”, заяви пред “Труд news” Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

“С настъпването на есента и тръгването на ясла и детска градина, зачестиха случаите на глисти при децата. От сутринта при мен дойдоха няколко притеснени майки. За жалост - не успях да им помогна, в моята аптека от няколко месеца няма “Зентел”, потвърди пред “Труд news” Александър Грозданов, магистър-фармацевт и собственик на аптека в столичния кв. “Хаджи Димитър”. Аптекарят не скри, че най-трудният момент в неговата работа е, когато не може да помогне на своите пациенти и трябва да ги отпрати.

Проверка на вестника показа, че единственият одобрен препарат за борба с детските паразити “Зентел” е произведен от веригата за управление на фармацевтични продукти “GlaxoSmithKline”. Отскоро гигантът обаче е затворил представителството си в България, научи “Труд news”. В аптечния бранш коментират, че най-вероятно от Glaxo си тръгнали, тъй като фирмата нямала особен финансов интерес да има бюро в България. Така в момента за “Зентел” отговаря фирмата вносител - “Phoenix Pharma”.

Могат да предизвикат епилептоидни припадъци

Симптомите са нервност, сърбежи и обрив

Педиатри припомнят симптоматиката на остриците и детските глисти. Сред тях са: нервност, необясними сърбежи и обриви, безпричинно неспокойство, диария или запек, силни болки в корема. Сред най-страшните състояния, които могат да доведат паразитите, са епилептични припадъци.

“Понякога деца дори могат да направят епилептоидни припадъци. Това е голям стрес за техните родители и страх, че децата им имат епилепсия. Започва се обикаляне по болници и скенери. Малко колеги се сещат да изследват детето за паразити, затова съветвам - винаги изследвайте щателно за глисти”, заяви пред “Труд news” Антон Вълев, магистър-фамацевт от Централна научна аптечна лаборатория при Педиатрична аптека “Ерудита”.

Той подчерта, че лечение с приготвен в аптека “Албендазол” за четиричленно семейство излиза около 100 лева. В цената е включен и вторият прием на хапчето, който се извършва на 21-я ден. Вълев препоръчва и контактите лица на деца с глисти да си направят еднократен профилактичен прием на медикамента. Той е безвреден, без странични ефекти и се препоръчва като профилактика дори при хора с хронични заболявания.

Николай Костов, председател на Асоциация на собствениците на аптеки, пред “Труд news”: 400 медикамента липсват от аптечната мрежа

“Проблемът засяга поне още 400 медикамента. Ние сме потърпевши от липсата на лекарства. Причината не е в нас, тя трябва да се търси в производители и вносители. Когато има дефицит на лекарства последното място, от където може да чуете защо дадено лекарство липсва, е аптеката. След пациента ние сме вторите губещи, от това страда нашият бизнес, който е основан на фармацевтичните продукти. Страда и доверието, което сме изградили у пациентите”.

Това заяви пред “Труд news” Николай Костов, собственик на верига аптеки и председател на Асоциация на собствениците на аптеки.

“Причините дадено лекарство да липсва са много. Може да не се произвежда заради липса на суровини. Понякога дори заради банална липса на опаковки. Може да се забавя логистиката и транспортът, а може и даден медикамент да се изнася в други държави. Един притежател на разрешение за употреба винаги може да отговори конкретно на този въпрос. Бърза проверка в системата на нашите аптеки сочи, че сме имали “Зентел” последно през месец август. Оттогава не сме го получавали изобщо. Хубаво е, че колеги фармацевти могат да реагират и да го приготвят на нуждаещи се”, допълни Костов.

Антон Вълев, магистър-фамацевт от Централна научна аптечна лаборатория при Педиатрична аптека “Ерудита”, пред „Труд news”: Терапия се назначава задължително на цялото домакинство

От активната съставка на “Зентел” - Албендазол, приготвяме на място медикамент за лечение на паразити. Има разлика между острици и детски глисти. Остриците приличат на изрязано детско нокътче, малки са. Детските глисти достигат до 25 см, т. е. значително по-големи са на вид и дължина. Когато приготвяме суспензията, терапията следва да бъде приложена на цялото домакинство - колкото членове има семейството, толкова хора да се лекуват. И децата, и родителите, трябва да извършат прием в един и същи ден. После на 21-я ден цялото семейство, отново в един и същи ден, трябва да приеме втората доза - това е всичко. Сигурно се питате защо обезателно и възрастните трябва да пият “Албендазол”. Зрелите хора могат абсолютно незабелязано и без симптоми да разнасят заразата.

“За жалост невинаги глистите се хващат в рутинните изследвания, засичат се при по-прецизните тестове, които са много скъпи. Друго тъжно нещо е, че ни отпадна хубавият навик от миналото веднъж в месеца да приемаме по 2-3 супени лъжици сурови тиквени семки. Това действаше безотказно, но се забрави в модерния стил на живот. А за да успокоя родителите, ще кажа, че дори е полезно за организма и развитието детето ви да хване глисти! Звучи парадоксално, неприятно, но веднъж в живота си да имаш паразити от биологична гледна точка засилва имунната система”, отбеляза Вълев.

Той напомни, че ако имате домашен любимец, задължително трябва да го обезпаразитявате редовно, както и да имате непрекъснат контакт с ветеринарен лекар. “Паразитите са различни видове, някои се срещат само при хората, други при животните, а трети обитават животински и човешки тела”, напомни специалистът.

Фармацевтът успокои, че терапията за паразити е абсолютно безвредна и може да се прилага при хора с хронични и сърдечно-съдови заболявания, тъй като се абсорбира само в червата.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Димана Дойчинова

Този уебсайт използва "бисквитки"