„Икар от Кочериново“ пое по кината

Документален филм на Емил Спахийски

Как изобретателят Николай Поповски полетя на собствени криле

Лентата спечели “Златен ритон”

Документалният филм на Емил Спахийски “Икар от Кочериново” от днес е на големия екран. Филмът за изобретателя на първия успешен български прототип на хеликоптер - Николай Поповски, през следващите 8 дни ще бъде разпространяван по арт кината в София, Пловдив и Варна.

“Разказът е за един мечтател от село в полите на Рила, който от 3-4-годишен мечтае да полети, преследва слънцето, за да види къде се крие и накрая решава да прави хеликоптер - казва режисьорът Емил Спахийски, политически наблюдател във в. “Труд”. - Прави модел след модел, на базата на МИ-2, но собствена конструкция, в двора на бащината къща в Кочериново. В България са правени много опити за прототип на хеликоптер, но този единствен полита от първия път.”

Авторът на документалния филм “Икар от Кочериново” Емил Спахийски.

Тази история е и историята на Емил Спахийски - първият му репортаж като журналист преди 27 г. е бил точно за Николай Поповски. Филмът получи награда за дебют на фестивала на документално и анимационно кино “Златен ритон” в Пловдив.

Може да го гледате в София на 28 и 30 май и 2 юни в Дома на киното, в кино “Одеон” - на 30 и 31 май и 1 юни, в кино “Влайкова” - на 2 и 3 юни, в Euro Cinema - на 31 май и 2 и 3 юни и в G-8 Cinema на на 31 май и 1, 2 и 3 юни. В Пловдив прожекциите са в Lucky Дом на киното на 28 и 30 май и на 1 и 2 юни. Във Варна - във Фестивален и конгресен център на 29 и 30 май и на 1 и 2 юни.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"