Икономическият университет във Варна създава Институт за иновации в туризма

Институт за иновации в туризма ще бъде създаден към Икономическия университет във Варна, съобщи председателят на парламентарната комисия по туризъм Илин Димитров по време на кръгла маса, посветена на интелигентния туризъм. Целта е да бъде създаден устойчив бизнес модел за развитие на сектора, който е сред най-потърпевшите от кризите през последните 3 години.

"Идеята е да ползваме чуждо високотехнологично ноу-хау, за да покажем различното лице на българския туризъм и да привлечем по-платежоспособни гости", обясни Димитров.  Според него институтът ще бъде отворен за всички учебни заведения в България, които искат да внедряват иновации.

"Надяваме се до една година Института да стане факт. Възможно е да се случи и по-бързо, ако успеем да привлечем средства в рамките на 7-8 месеца. Има европейски програми, които осигуряват средства. Но е необходима не само материална база, а и добър бизнес модел, за да гарантираме устойчивост във времето", каза ректорът на ИУ-Варна проф. Евгени Станимиров. Той допълни, че за лектори в института ще бъдат канени експерти от Швейцария, Австрия, САЩ, като е предвидено и онлайн обучение. 

Участие в кръглата маса взеха министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, депутати, областният управител Благомир Коцев и кметът на Варна Иван Портних. "След поредицата от кризи, които нанасят щети на бранша, е важно да се търсят нови възможности за развитие чрез дигитализация на услугите, осигуряване на достъпна инфраструктура, опазване на природата, социализация на културно-историческото наследство. Добра основа за това дават два бранда, по които работим и които са взаимно свързани "Варна – Град на Знанието" и "Варна – дестинация за 4 сезона". Като университетски град ние имаме на разположение огромен потенциал от млади и образовани хора, които могат да осигурят онази добавената стойност към туристическите услуги, която да направи дестинацията Варна търсена. Успоредно с това работим по проекти, които имат за цел създаване на условия за модерно образование - нов математико-технологичен кампус, част от който може да бъде Колежът по туризъм, приоритетно разширяване на паралелките в средните училища с IT и чуждоезиков профил", коментира Иван Портних.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи

Този уебсайт използва "бисквитки"