Илияна Йотова: Липсват адекватни мерки на световно ниво за справяне с пандемията

Липсата на лидерство сред световния елит забави мерките, от които всички се нуждаехме още през ноември – декември 2019 г. И до днес липсват адекватни мерки на световно ниво за справяне с пандемията от Ковид-19 и последствията от нея. Липсват лидери с визия и със сила да вземат тежки и смели решения, а изчакването или инерцията не са оздравителното лекарство. Тази теза представи вицепрезидентът Илияна Йотова във видео обръщението си към участниците в лидерския форум „Хоразис“, който трябваше да се проведе в Португалия, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

Над 1000 държавни и правителствени ръководители, политици и експерти се събраха на извънредна онлайн среща, за да дискутират стратегии за устойчиво бъдеще и да предложат възможни решения на кризите, пред които е изправен целият свят. Визионерският форум се провежда под наслов „Unite. Inspire. Create” – Обединение. Вдъхновение. Съзидание. „В тези три думи е кодирано общото ни бъдеще, ако искаме да се справим с кризата, с предизвикателства, ако искаме развитие и просперитет на нашите общества“, посочи Илияна Йотова.

Според вицепрезидента днес са много големи изкушението и опасността да затворим границите, да се подчиним на „домашния егоизъм”, да превърнем държавите си в крепости. „Няма по-добра хранителна среда за авторитарни управления, за диктатури, за политическа употреба на кризата – да подчиняваш чрез естествените страхове на хората, чрез шок и апокалиптични картини“, изтъкна Илияна Йотова. Вицепрезидентът подчерта, че редица правителства са се възползвали от мерките за изолация, за да решават политически проблеми и да печелят рейтинги. „Днешните протести срещу мерките за Ковид-19 са резултат от недоверието на хората, убедени, че целта им не е да защитават, а да отнемат права“, посочи Илияна Йотова.

В изказването си вицепрезидентът обърна внимание на неподготвеността на света за справяне в кризисни ситуации и липсата на координирани общи действия. „За пореден път кризата показа като с „рентгенови очи” слабостта на международните организации. Първите санитарни мерки бяха национални. Що се отнася до спасителни мерки срещу последваща икономическа катастрофа, мерките бяха индивидуални и всяка страна избра своя подход“, подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът определи като безпрецедентно и смело приетото от ЕС решение за 750 млрд. евро за преодоляване на последствията от Ковид-19 и възраждане на европейската икономика.  „Средствата сами нямат магическа сила. Лидерските решения изискват те бързо да стигнат до предприемачите, до най-уязвимите и бедните, а не отново да зациклим в бюрокрация“, посочи Илияна Йотова.

Според вицепрезидента се нуждаем от преформулиране на приоритетите, политиките, взаимоотношенията. „Стихийността на пазара, който трябваше по естествен начин да разрешава споровете със силата на конкуренцията, е идеология, която показва своята несъстоятелност и недостатъчност“, подчерта Илияна Йотова. Вицепрезидентът Йотова е категорична, че от основно значение днес е стабилността на държавата – гарант за човешки права, за сигурност, за защита на обществения интерес.

„Без национални и международни програми – здравно-санитарни и икономически едновременно, няма как да преодолеем кризата“, посочи вицепрезидентът. Илияна Йотова е убедена, че на международно ниво е необходимо да се създадат условия за съвместна работа в областта на технологиите за здравеопазване, с участието на водещи фармацевтични компании. „Работните места също чакат своята трансформация, което предполага сериозна цифровизация на пазара на труда, валидна за целия свят – от най-богатите до най-бедните“, посочи Илияна Йотова.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"