Илияна Йотова представи албума „Македония в карикатури“

Премиера на двуезично издание в Националната библиотека

Книгата съдържа карикатури, рисувани през 1930 г

На изискано тържество в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ беше представен луксозният албум на Александър Божинов „Македония в карикатури“, дело на УИ „За буквите – О писменех“ (Университет по библиотекознание и информационни технологии). Изданието е двуезично (български/английски език, превод: Нина Дебрюне), цветно, с твърди корици и впечатляващ дизайн на Михаил Танев, а съставители и автори на предговора са проф. Ваня Добрева и проф. Боряна Бужашка.

Корицата на книгата

Събитието се водеше от проф. Ваня Добрева, която в експозето си очерта творческия профил на Александър Божинов – родословие, образование, творчески път: „Той е не само създател на политическата карикатура, но и писател, един изключително фин човек, който носи добротата в сърцето си. Той е първи братовчед на проф. Иван Шишманов, а неговият вуйчо е благодетелят на Свищовската академия – Димитър Ценов. Родственик е и с Алеко Константинов. Книгата съдържа карикатури, рисувани през 1930 г. Днес, когато търсим отговора кои сме ние, е добре да се връщаме към миналото и да преглеждаме документите, които са съхранили паметта за нас“.

Илияна Йотова – вицепрезидент на Р България – изнесе лекция по родолюбие: „Тази книга запълва огромна празнота. Надявам се, че днешната среща ще допринесе за популяризацията на изключителния творец Александър Божинов. В началото на 20. век той ни представя един своеобразен прочит на историческите събития. Той е един безспорен ерудит! Неговият интелектуален кръг е важен за проникващия в следосвобожденска България европейския дух. Той пречупва през таланта си нравите на хората, историческите събития, обществените отношения в Нова България.

Проф. Румен Драганов – експерт в туризма – показа картата на българските земи от 1891 г., на която трите провинции Тракия, Мизия и Македония са населени с българи: „Още от Римската империя ние се разполагаме в Македония. Министерство на туризма обаче е създало едни изкуствени 9 туристически района, а би трябвало да говорим за тези области като наши туристически дестинации и да стъпим на тяхното историческо и културно наследство. Нека защитим националното си достойнство и да престанем да считаме Македония за чужбина“. На събитието присъстваха депутати, бивши министри и заместник-министри, десетки преподаватели и докторанти от УниБИТ.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"