Илон Мъск - Гневен отмъстител

Илон Мъск - един от най-богатите хора в света, инженер с нестандартни идеи, предприемач и филантроп, собственик на Tesla, SpaceX и Twitter (сега Х), има няколко повода да бъде гневен. Това не се дължи само на спада на акциите на Tesla, заради които богатството му се сви с 48 млрд. долара за година. Тези дни Мъск, в ролята на баща, изригна срещу “вируса на вокизма” - идеологията, поощряваща деца и младежи да сменят пола си. Поводът е превръщането на милиардерския син Ксавие в жена на име Вивиан Джена Уилсън.

Това стана през 2020 г., когато младежът беше 18-годишен. “Изгубих сина си. Синът ми Ксавие е мъртъв, убит от вируса на вокизма”, каза Мъск в интервю за Daily Wire и се закани, че за пропагандирането на това ужасяващо зло хората трябва да бъдат вкарвани в затвора. Мъск твърди, че буквално е бил принуден да подпише разрешение синът му да приема хормонална терапия и блокери за пубертета, което на практика означава стерилизация. В противен случай е бил заплашван, че детето му може да се самоубие.

Ксавие е от първата съпруга на Мъск - Джъстин Уилсън. Той има брат близнак Грифин. След тях се ражда тройката Деймиън, Саксън и Кай. На 4 май 2020 г. Мъск обявява, че му се е родил син от канадската певица Граймс, когото наричат с непроизносимото име X Ae A-Xii, или просто Х. През декември 2021 г. с помощта на сурогатна майка им се ражда и момиченце - Exa Dark Siderael (Екса Дарк Сидириъл), накратко - Y. С Граймс имат и трето дете, родено пак от сурогатна майка, чието име е не по-малко странно - Tau Techno Mechanicus.

Същевременно Шивон Зилис, директор на отдел специални проекти в компанията на Мъск Neuralink, ражда още трима наследника на ексцентричния милиардер. Той е известен с това, че децата му са заченати инвитро и не живее с техните майки.

“Раждаемостта в САЩ е под минималните устойчиви нива от около 50 години. Правя всичко по силите си, за да помогна на кризата с недостатъчното население. Сриващата се раждаемост е най-голямата опасност, пред която е изправена цивилизацията до момента”, написа Мъск в X през май 2022 г.

Друга опасност, която той вижда пред страната си в контекста на предстоящите президентски избори, са действията на Демократическата партия. Мъск я нарече “център на антиамериканизма”, с което разгневи привържениците на сегашния президент Джо Байдън. С тези думи предприемачът коментира публикация на потребител на мрежата Х, който намекна, че Демократическата партия подкрепя активисти като тези, които ден по-рано са изгорили американски знамена на гара във Вашингтон.

След стрелбата по Доналд Тръмп Мъск недвусмислено даде да се разбере, че подкрепя републиканците в лицето на техния кандидат за президент. Отрече обаче, че ще дава по 45 млн. долара всеки месец до изборите за кампанията му и написа, че ще дарява “на много по-ниско ниво”.

Двамата имат различни виждания по отношение декарбонизацията на глобалната енергия, използването на изкуствения интелект, полетите до Марс и безпилотното управление на автомобили, но пък са единодушни по теми като имиграция и антипатия към американската помощ за Украйна. Ненавиждат и движения от рода на MeToo, както и джендър идеологиите, чиято жертва е синът на Илон Мъск.

 

С Доналд Тръмп имат сложни отношения

Преди две години Мъск каза, че Тръмп ще е твърде стар за пълен втори мандат; тогава Мъск предпочиташе губернатора на Флорида Рон ДеСантис. Преди две седмици Мъск “напълно” подкрепи Тръмп - чиято рождена дата няма как да се е променила - за републиканската номинация. Само миналата година главният изпълнителен директор на една от най-известните компании за чисти технологии в света изложи “генерален план” за декарбонизиране на глобалната енергия. Междувременно Тръмп нарича цялата зелена работа измама; въпреки че, странно, също каза, че електрическите превозни средства са “невероятни” за шофиране.

Лиъм Денинг, колумнист на Bloomberg

 

Прав е да се притеснява от изкуствения интелект

Както Илон Мъск и Стивън Хокинг, аз също се числя в лагера на хората, които са притеснени от перспективата да се създаде изкуствен интелект със свръхчовешки възможности. В началото тези машини ще свършат страшно полезна работа и тази възможност трябва да се преследва, но с уговорката, че ни е нужен контрол. Мъск е прав, че до няколко десетилетия от създаването на изкуствен интелект той може да стане прекалено могъщ и да създаде проблеми, за които няма да сме подготвени.

Бил Гейтс, предприемач и филантроп

 

Мисията на живота му изглежда фантастична

Мъск стои начело на един от най-големите подеми в историята на бизнеса. Той е единственият предприемач с достатъчно енергия, сила и въображение, който инвестира цялото си богатство в иновации от друго измерение и революционизира три индустрии едновременно - космическата, автомобилната и енергийната. Мисията на живота му изглежда фантастична, но ако Мъск успее да си купи достатъчно време, той ще предприеме най-голямото пътуване за спасение на човечеството.

Ашли Ванс, автор на биографична книга за Илон Мъск

Поднови поканата за бой със Зукърбърг

Точно преди година Илон Мъск отправи предизвикателство към технологичния си съперник Марк Зукърбърг да се срещнат на ринга и да решат проблемите помежду си с юмруци и ритници подобно на ММА бойци. Поводът бе, че компанията на Зукърбърг Meta готви конкурентна на Twitter (сега Х) мрежа.

“Готов съм да се бия със Зукърбърг навсякъде, по всяко време и по всякакви правила”, каза Мъск тези дни, на което съперникът му отговори лаконично: “Наистина ли започваме това отново?” Миналата година Мъск се оттегли от двубоя, позовавайки се на евентуална операция на стара травма в гърба, получена преди 8 години в битка със сумист, но мнозина подозират намесата на майка му Мей Мъск, която все още има силно влияние върху 53-годишния си син.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"