Има обявен оранжев и жълт код за обилни валежи в 13 области у нас

Днес времето в страната ще бъде облачно, на много места в Западна и Централна България с валежи от дъжд. Значителни по количество ще са валежите в Западна България и Родопите. Ще има и гръмотевици. Обявен е оранжев код за валежи в 5 области на Югозападна България – Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян, и жълт код в 8 области на Северозападна и части от Западна България – Видин, Монтана, Враца, София град, Софийска област, Ловеч, Пловдив и Кърджали. В областите с оранжев код ще има валежи от дъжд, на места придружени с гръмотевици. Вечерта и през нощта срещу сряда валежите ще са временно интензивни и значителни. Количества 35-60 mm. В областите с жълт код количествата валежи са около 20-35 mm.

В Източна България ще остане без валежи. Ще духа слаб, в Източна България до умерен югоизточен вятър. По-късно през деня в западната половина на Дунавската равнина вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще започне да прониква хладен въздух. През нощта срещу сряда значителни валежи ще има и в Централна България. Дневните температури ще се понижат значително и максималните ще бъдат от 19-24 градуса в Западна България до 30-31 градуса на изток. За София максимална температура 20 градуса, Монтана, 21, Благоевград – 22, Пловдив – 23, Плевен и Сандански – 24 градуса, Велико Търново – 28 градуса, Русе и Ямбол - 30 градуса.

В планините ще бъде облачно с валежи от дъжд, на места с гръмотевици. Очакват се значителни количества. Без валежи и с временни разкъсвания и намаления на облачността ще бъде времето в масивите в Източна България. Ще духа умерен и силен вятър от юг-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 16 градуса, на 2000 метра - около 10.

По Черноморието ще бъде със значителна облачност, но без валежи. Временни намаления на облачността ще има в следобедните часове. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максимални температури: 25-28 градуса. Варна – 26, Бургас – 28 градуса. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Над Балканите също се очакват гръмотевични бури в повече райони. Дневни температури: София – 20 градуса, Белград – 23, Скопие – 25, Солун – 27 градуса, Истанбул, Атина и Букурещ – 30.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"