Имаме ли нужда от допълнителни витамини

Срещу пролетна умора

Предозирането може да увреди черния дроб

В съзнанието ни отдавна се е загнездила идеята, че през пролетните месеци непременно трябва да си купим витамини, защото организмът ни се е изтощил през зимата. Наистина ли всички имаме такъв дефицит след студения сезон? 

Неправилният и ненужният прием на витамини може да причини внезапно главоболие, гадене, алергични реакции, повишена умора и дори увреждане на черния дроб. 

Интересното е, че учените все още не могат да дадат точен отговор на въпроса колко витамини са необходими за здравословното функциониране на тялото. Най-често казват, че броят им е около 30. Общото мнение е, че витамините не лекуват, а само поддържат тялото. Ето защо е толкова важно да се поддържа техният баланс.

Според някои специалисти проблемът с недостига на витамини след зимата е силно преувеличен. Ако се храните балансирано и диетата ви редовно съдържа зеленчуци, билки, плодове, зърнени и бобови растения, млечни продукти, нетлъсто месо, както и птици, риба и морски дарове, тогава нямате нужда от витаминни комплекси. Ако все пак забележите някои отклонения като значителна загуба на сила, необичайна сухота на кожата и косата, косопад, слепване на устните, влошаване на зрението и състоянието на ставите, консултирайте се с лекар. Тогава може да вземете курс от мултивитамини.

Стриктно спазвайте правилата, без да надвишавате позволените дози. И задължително четете състава! Един добър мултивитаминен препарат със сигурност ще съдържа 1 мг витамин А, 10-30 мг витамин Е, 1,5-2 мг от всеки витамин B, 0,2-0,6 мг фолиева киселина, 10-20 мг желязо, 10-15 мг цинк, 1-2 мг мед, 30-100 мкг йод.

Понякога количеството витамини и минерали се посочва като процент от дневната стойност. Не прекалявайте! В аптеките често се срещат комплекси, съдържащи до 800% от дневната норма на витамини. По-добре вземете тези, които ще ви осигурят 50-150% от този показател. Първо, тялото ни все още не може да усвои повече от 100% от микроелементите. Второ, всички „остатъци“ ще трябва да бъдат обработени от черния дроб.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"