Имаме нужда от образование, наука, предприемачество и иновации

Историята на Самоков – в основа на по-добро бъдеще за България

Скъпи приятели, започвам с няколко мои снимки, свързани с историята на моя град Самоков. Снимките са разработени лично от мен с помощта на изкуствения интелект. Като снимки започвам от прекрасните гледки към планина Рила и добронамереността на живеещите в него. От силата на тези велики хора – зографи, предприемачи, абаджии, грънчари, хора, работещи в лабораториите, ковящи желязо от силата на водата (самоковите), ми си иска да почерпим сила като народ.

Историята на моя град ни дава основание да търсим решение на най-тежките исторически моменти. Примерът е значим, дори по време на войни, от една страна може да се работи, а от друга основавайки се на вярата може да се борим и за мир. Дълбоките исторически примери от тежки периоди са адекватни и днес. Имаме необходимост от смиреност, отговорност и работа. Дори в периоди на войни Самоков е показвал, че може със своята сила да запази мира в Османската империя. Сега на международно ниво никой от нас не иска военни конфликти в Близкия Изток, и в Украйна. Имаме нужда от образование, наука, предприемачество и иновации. Преди всичко имаме нужда мир! Спазвайте заветите на старите самоковци, които са постигали това във времето!

България е изправена пред поредните парламентарни избори, на фона на международна военна криза, идваща от Близкия изток и прекомерно допълваща се от конфликта на територията на нашите братя православни християни в Украйна. Необходимо ни е икономическо решение за мир! Необходимо ни е обединение за Украйна и за мир между християни и мюсюлмани зад граница. Нека следваме примера на Самоков, където всички са живеели в мир!

А сега малко теми за икономика и финанси.

Предстоят парламентарни избори. Международната икономическа и политическа обстановка не предвещава нищо добро! Дълго време в мои постове и анализи споделях, че пропускаме възможности за инвестиции. Нищо не се случи с чуждестранните инвестиции. Тези, които отчитаме като поток през БНБ се оказаха печалби на действащи предприятия – промишленост, телекоми, банки и не малко Лукойл – по време на дерогация.

Скоро ви споделих публично за притока на инвестициите по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Отново генерираме спад с 30-40% на привлечените инвеститори от държавата през последните 3-4 години. Нямаме нови заводи, отсъстват първи копки и откривания на заводи. Напротив вече губим работни места и инвеститорите напускат.

Макроикономическите инвестиции бяха ключът от портата, която трябва да ни върне към ускорен растеж и да догоним качествено и количествено ЕС. За съжаление България през последните години се сближи с ЕС и еврозоната благодарение на инфлацията и фиксирания ни валутен курс към еврото благодарение на валутния борд. Пропуснахме моменти за реакция и дори нарушихме Маастрихтските критерии, които ни отреждаха място в еврозоната.

Проблемът беше изтърваната инфлация и зависимостта от руския петрол по време на дерогацията, която нищо не ни донесе. В момента след поредица от избори и напрежението, поставено от политически разминавания и частично популистки решения в парламента, отново сме пред риск. Загадките, които идват от Министерството на финансите не вещаят нищо добро! От две интервюта на действащия министър на финансите разбирам частично за два съществени проблема:

- Негласуването на измененията в ПВУ, могат да доведат до неизпълнение на други критерии за членството в еврозоната (това ли е целта).

- Финансовите параметри от провежданата финансово-фискална политика през последните години може да постави под сериозен риск изпълнението на европейските параметри през 2025 г., от които България зависи официално да се включи в „клуба на богатите“.

Без да интерпретирам ще цитирам думи на министъра на финансите: „Разходите за 2025 г. са оценени на база на действащите политики и прието законодателство. Общо разходите за 2025 г., в сравнение с 2024 г., бележат номинален ръст от 18,1 млрд. лв., или ръст от 18,2 на сто, от които:

- за персонал - 4,4 млрд. лв.;

- за издръжка - 2,5 млрд. лв.;

- за социални и здравоосигурителни плащания - 5,4 млрд. лв.;

(Последното не е прогноза за бюджет 2025, но дава основание за притеснения)

Скъпи приятели, изхождайки от всичко казано ви моля:

- Да се вслушаме в думите на действащия министър на финансите и да потърсим обединение на национално ниво;

- Независимо от допуснатите, тежки грешки при изпращането на ПВУ в Европа, нека да предоговорим ПВУ по най-добрия начин.

- Нека България не бъде последна по привлечени инвестиции с европейски средства, които гарантират растеж.

- Нека да върнем България на картата на инвестиционните процеси, не с празни приказки, а с работа, а чуждите инвеститори отново дойдат в България и създават работни места, нови фабрики и да откриват предприятия.

Нека се вслушаме в заветите на самоковските зографи, абаджии, каменоделци и хората, обработващи стоманата – нека работим за общото благо – не ни трябват конфликти, имаме нужда от мир и просперитет, спазвайки дълбоко българския интерес.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Лъчезар Борисов

Този уебсайт използва "бисквитки"