Инвазивни дървеници пъплят към всеки дом

Напаст от Иран, Африка и Азия, пренасяме паразитите и от САЩ и UK

Многобройните насекоми, част от които кръвосмучещи, се въдят и в най-луксозните жилища и хотели

За месец превземат дома

Различни видове дървеници, пренесени от Иран, Африка и Азия, пъплят към всяко кътче на страната. Няма място в България, където да не са плъзнали най-разпространените от тях - креватните кръвосмучещи дървеници.

Причините са няколко - затоплянето на климата, пътуванията и транспортът, но и използването на отрови, към които гадините развиват резистентност. Така те продължават да се въдят на воля и да хапят, обясниха пред “Труд news” лекари, ентомолози и здравни експерти и определиха ситуацията като сериозна.

Дървениците са голям разред насекоми и са изключително многообразни. Дървеници са и миризливките, както и божите кравички, водомерките, както и гигантската водоплавка, посочи пред “Труд news” доц. Николай Симов, ентомолог в Националния природонаучен музей.

По думите му дървениците, които в момента хората виждат, са един или два инвазивни вида, които търсят в човешките жилища места да зимуват и техният произход е Азия. “Те са доста едри - най-вече са познати като миризливки, кафяви и зелени. Освен това има и свързани конкретно с липите дървеници, които за първи път бяха установени в София през 1998 г.”, уточни доц. Симов.

Ако говорим обаче за последните проблеми в БДЖ и градския транспорт, става въпрос за креватната дървеница, която е спътник на човечеството от зората му. Прилепите и хората споделят общото насекомо - паразит, който се храни с човешка кръв и кръв от прилепи.

“Ако търсим родината на тази дървеница, според някои учени, тя е Иран. А първите преселения са на Балканския полуостров, така че пътят им може би е минал от тук и така е пренесена в целия свят. По хората от това семейство дървеници, от което е креватната, има още два вида, които са характерни за тропиците, но с миграционните процеси се появяват вече в европейски градове. У нас със сигурност има първи доказан случай на пренос от Африка. Колега от Пловдив, който пътува там, се оказа, че връщайки се с багажа си, е пренесъл няколко екземпляра, след което се наложи да си обезпаразитява къщата”, разказа ученият.

Оказва се, че докато до края на 90-те у нас дървениците буквално са изчезнали, заради използването на препарата ДДТ, то след забраната му започва “инвазия”.

“У нас имаше страхотен бум след 2005-2010 г., аз го следях до едно известно време, особено развитието му в Студентски град, където имаше най-много сигнали. След това започнаха и от други места в София. Сигналите бяха от хостели, хотели, после започнаха жилищни домове и така постепенно в цялата столица се оформи така, че практически вече няма концентрирано място, откъдето да напредва разпространението на креватната дървеница и в момента няма гаранция, че има място в България, където ги няма”, категоричен е доц. Симов.

В момента фирмите, които правят обработка срещу гадините, не смогват на сигнали. Темата отново бе повдигната това лято по време на Олимпийските игри в Париж. “То беше ясно, че нещата в някои части в Западна Европа напредват с доста неприятни темпове. Хората постепенно започват да виждат този процес и в София. Фактът, че ги има дори на места, където очаквате да няма паразитни насекоми, може да ви говори, че нещата са изключително сериозни”, каза още той. Спасението е превенция, а обработките с отрови се прилагат само от специалисти.

И докато за креватните дървеници промените в климата нямат значение, те оказват влияние на другите инвазивни видове от същия разред. Те променят ареала си - от по-южно разпространение, сега се преселват на север. Гигантската водоплавка е такъв пример, тя се срещаше само в най-южните части на България, но след 2010 г. има съобщения от Варна, от Средна гора, от София. У нас идва и кафявата миризливка, която 2016 г. е пренесена случайно с багаж от Китай и вече се установи навсякъде. Тя обаче не е опасна, защото е растителноядна, успокояват учените ни.

Доц. Николай Симов, ентомолог, пред “Труд news”: Мутирали популации най-често се срещат в големите градове

За човешки жилища и затворени помещения има определено количество разрешени за употреба препарати. В някои от тях има добавени и вещества за репелентен ефект. “Проблемът е, че тези насекоми могат да издържат на глад до 1 година. След пръскането тези, които остават в цепнатините в мебелите, поради репелетния ефект стоят там. Те изчакват смъртоносния ефект на препарата да изчезне и се връщат на сцената - реално 20 дни е периодът на препаратите в къщите”, обясни доц. Николай Симов.

На този фон, част от популацията, заради мутация в определени гени, могат да оцеляват без да имат проблем с тези инсектициди. Има и резистентни, мутирали популации - те се появяват в градовете, където най-често се пръска. Въдят се навсякъде - дори в най-луксозните комплекси и хотели, и но няма гаранция, че сме защитени от дървеници.

Съветите на специалистите

Излизат скъпо, ако няма превенция

Опаковане или парочистачка

За 20-30 дни има развитие от яйце до възрастно при креватните дървеници при подходящи условия и за толкова време може да стане заразяването на дома.

Как разбираме, че паразитите са у дома - хората започват да усещат ухапванията. Наши лекари ги наричат “закуска, обяд, вечеря” (виж карето с доктор Карен Манулеян).

След като човек има оплакване, а ухапванията се случват през нощта, започва да оглежда леглото си и най-често намира насекоми по ръба на матраците, около рамката на леглото, от долната страна на матраци, дюшеци. Там може да има дървеници, яйца, екскременти, които са черни точици.

Какво да правим, ако е така - най-добрият начин е да се обърнем към фирма за дезинсекция. След минимум две-три пръскания, ако не помогнат, се пристъпва към фунгигация на помещението с аерозол, който прониква навсякъде. Но дори тези препарати, които се продават в момента за вътрешна употреба, рано или късно ще отпаднат. Тогава един от малкото методи, които ще останат, е загряване на помещението и като цяло на зданието на 60 градуса. Опаковат се къщи, апартаменти и се подава температура с огромни калорифери, при която паразитите умират.

Парочистачките също дават ефект, особено за махане на яйцата. Но след време те отново се развиват.

Само по сигнал

Столичната РЗИ с 46 проверки за тази година

Внасяме ги масово

РЗИ контролират обществени обекти по отношение на дървениците, включително БДЖ, болници, детски градини, училища, домове за възрастни хора, магазини, затвори и пр. Инспекторите обаче действат само по сигнал, защото нормативната уредба не е достатъчно пълна. За 2023 г. в София те са получили 102 сигнала и са направени 102 проверки, като всяка една изисква и второ посещение за контрол на ситуацията, сочат данните на инспекцията, предоставени на “Труд news”.

Направени са 3 предписания, защото са установени дървеници. За настоящата година - до 23.10, са извършени 46 проверки.
В САЩ и във Великобритания има проблем с дървениците и хора, които пътуват от там, се предполага, че за съжаление масово внасят насекомите, отбелязаха от РЗИ.

Заради пъпките в редичка

Учени наричат ухапването „Закуска, обяд и вечеря“

Не могат да умрат от глад

Доц. Карен Мануелян заяви, че реакция от ухапването може да се прояви след дни.

“Ухапванията от креватни дървеници често са подредени в линия. Пъпчиците стигат от 3 до 5 в последователност. Затова обясняваме на студентите, шеговито и образно казано, че имаме обрив по тип “Закуска, обяд и вечеря”. Понякога може да са групирани или по средата с червена точка. Защото насекомото, не че яде по различно време, а ухапва веднъж, после се премества, ухапва пак и след 1 см пак - затова “закуска, обяд и вечеря”. Това заяви пред “Труд news” Карен Мануелян, доцент по кожни и венерически болести, с дългогодишна практика в сферата на здравеопазването в България и Обединеното кралство.
“Важно е, че реакцията, сърбежът, е като алергична реакция към слюнката на паразита. Хората могат по различен начин да реагират на ухапването. Затова може в едно семейство всички да са ухапани, но само един да има реакция, а другите почти никаква. Освен това, повтарящите се ухапвания в някои случаи могат да намалят лезиите и сърбежа. Един вид се потиска алергичната реакция с времето”, заяви специалистът. Той посочи, че не са редки случаите пострадал от цяла фамилия да е само един, който да се съмнява, че е ухапан, заради липсата на оплаквания при другите.

“Имали сме много случаи на хора, които с месеци и дори с години са лекувани със стероиди, антихистамини за атопичен или контактен дерматит, екземи, докато се постави диагнозата. Имали сме случаи с много тежки усложнения и реакция, дори са стигали до хоспитализация. Т. е. обривът може да бъде от много ограничен и незабележим, до тежък, който налага влизане в болница и лечение със стероиди”, уточни доц. Мануелян.

Той поясни, че паразитът издържа изключително дълго без да се храни и вариантът да умре от глад е почти невъзможен. Това предполага наличието им на места, на които продължително е нямало гостоприемник, от когото да смучат кръв.

“Ако ви ухапят при нощувка на чуждо място, реакцията може да настъпи дори и след 5 дни или при забавяне на чувствителност - може и след 10 дни”, заяви доц. Мануелян. Той добави, че популацията им е значително по-голяма в Обединеното кралство, където практикува в сферата на здравеопазването от дълго време: “Там в момента дори има страшно много краста. За разлика от дървениците обаче, крастният кърлеж умира до два дни без гостоприемник”, заяви медикът. Съветва след нощувка в хотели или хостели, да пуснем дрехите си в сушилнята на високи градуси, а куфарите да оставим отворени на открито. Желателно е и да ги напръскаме с инсектицид.

През последните години

Лекари отчитат засилена агресия от инсекти

Рядко хората лежат в болница

Ухапванията и ужилванията могат да причинят зачервяване, но се стига и до отоци.

Пациентите, които са ухапани или ужилени от насекомо, обикновено не остават за клинично лечение. Повечето отиват за амбулаторни прегледи по кабинетите. Случаите обаче зачестяват. Тенденцията отчитат от Клиниката по кожни и венерически болести в Стара Загора.

“През последните години забелязваме една изключителна агресия на инсекти.

Причина вероятно e промяна на имунния статус на хората, или че насекомите стават по-агресивни.” Това заяви пред “Труд news” Проф. Д-р Евгения Христакиева, ръководител на клиниката. “Скоро в Спешното отделение на болницата цяло семейство е прието с тежки инсектни дерматити. Имаме единични, но тежки случаи. Не е ясно дали са били дървеници или други инсекти”, добави проф. Христакиева.

Реакциите към ухапването или ужилването от насекомо са различни - варират от зачервяване и сърбеж, до подуване и болка, особено при хората, които са алергични, обясняват специалисти. Чувствителните хора обикновено са предпазливи и разполагат с антихистаминови мазила, които прилагат в засегната част на ухапването. Приложими са и мазилата, съдържащи лидокаин и бензокаин. Това са средства, които имат обезболяващо действие и облекчават сърбежа. Удачно е използването на крем или маз с ментол или мента, които бързо тушират симптомите, уточняват медици. Съветват при алергична реакция да се потърси незабавно медицинска помощ, защото до усложненията се стига бързо.

Тодор Кантарджиев, епидемиолог, пред “Труд news”: Оглеждайте дървените сглобки на мебелите, ако се опасявате от паразитите

- Проф. Кантарджиев, могат ли дървениците да ни пренесат зараза?
- В дървеници, хапали хора се открива вирус на хепатит. Но няма, доказателства, че дървениците могат да пренесат тази болест. Затова човек като се чисти от такива паразити, трябва да е много внимателен. Дървениците не представляват опасност за общественото здраве, защото всъщност не пренасят болести. Те са неприятни, ако ги внесем вкъщи с багаж или с дрехите си, ако сме били на място, където ги има.

- За какво да внимаваме на обществени места, да не ни полазят?
- Полезно е, ако се съмняваме, пътувайки във влака или ползвайки хотел, че може да отнесем вкъщи дървеници, много добре да огледаме старите дървени сглобки на мебелите, особено фугите в дъскиите, дали има от насекомите или най-вече дали имат от техните изпражнения - черни или тъмнокафяви точки.

- Опасни ли са за здравето други паразити като бълхи и въшки?
- Бълхите в България също не са опасни. През Втората световна война бълхите са използвани за биологично оръжие. Отрядът, който се занимава с производство и обработка на биологично оръжие в Япония, разработва инкубатори за бълхи с капацитет по 50 кг. паразити на ден. Те са пили кръв от болни, заразени изкуствено с чума животни и когато са пуснати на бойното поле или сред населените места, те ще причинявали т. нар. бубонна чума. Когато бълхата е инфектирана с чумни бактерии получава т. нар. чумен блок, който запушва храносмилателната система - тя е гладна и започва да хапе масово много хора и така може да ги зарази. Но в България няма опасност от такова заболяване. А въшките могат да пренесат петнист тиф, който в момента в България няма. Това е бактериална инфекция и се лекува с антибиотици.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Екип на Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"