Инвеститорите оптимисти за бъдещето на Германия

Производство се свива с 10,1% в края на юни 

Доверието се покачва въпреки мрачния икономически климат в момента, показва проучване

Най-високото ниво на оптимизъм от януари 2004 г.

Увереността на инвеститорите за бъдещето на германската икономика се покачва, но настроенията за сегашния икономически климат остават дълбоко в негативна територия, показва проучване на Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW).

Според анкетираните експерти на финансовите пазари, икономическите перспективи пред най-голямата европейска икономика бележат покачване с 12,2 пункта този месец, до рекордните 71,5 пункта, след спада през юли. Това е най-високото ниво на оптимизъм, регистрирано от януари 2004 г. насам.

Августовските данни оборват очакванията на икономистите

които прогнозираха лек спад до 58 пункта, според проучване на Ройтерс.

Настроенията за икономическото развитие на еврозоната също се подобряват - показателят за блока се покачва с 4,4 пункта спрямо предходния месец, до 64 пункта.

Същевременно, оценката на инвеститорите за текущия икономически климат в Германия не успява да се подобри. Тя спада до минус 81,3 през август, малко по-ниска от минус 80,9, отчетени предния месец, и доста под януарската оценка от минус 9,5.

“Надеждите за бързо икономическо възстановяване продължават да растат... но оценката за настоящата ситуация се подобрява бавно”, коментира президентът на ZEW Ахим Вамбах.

Позитивните очаквания на инвеститорите бяха предшествани от признаци, че страната се възстановява от мерките срещу коронавируса по-бързо от другите страни-членки на еврозоната.

Според наскоро публикувани данни, германското производство се свива с 10,1% през второто тримесечие на 2020 г. Въпреки че това е най-сериозният спад на брутния вътрешен продукт от началото на тримесечната статистика преди четиридесет години, свиването е по-малко от това с 18,5% в Испания, или с 13,8% във Франция.

Поръчките от германските фабрики скачат 

с рекордните 27,9% през юни спрямо предходния месец, съобщава Федералната статистическа служба. Междувременно страната увеличава общия си търговски излишък със 7 млрд. евро през юни, възползвайки се от интензивния стокообмен с Китай. Износът й за страната нараства с 15 на сто.

Инвеститорите, анкетирани от ZEW, са особено оптимистични по отношение на перспективите във фармацевтичния сектор и информационните технологии. Повечето експерти вярват, че там ще има подобрения през следващите шест месеца.

Но лошите очаквания за печалбите за банките и застрахователите през същия период остават причина за безпокойство за инвеститорите, предупреждава Вамбах, докато изгледите за автомобилната индустрия все още са неясни.

 “Предпазливите оценки за текущите условия показват, че германската икономика продължава да страда от ефекта на пандемията”, заявява Роузи Колторп, икономист от Oxford Economics. “Това подкрепя нашето виждане, че възстановяването ще бъде по-трудно след първоначалното оживление, щом мерките около коронавируса приключат”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Челси Брус-Локхарт, Хари Демпси

Този уебсайт използва "бисквитки"