Индекс на "меката сила": България като Украйна и Чили

Способността да постигат желаното в международните отношения благодарение на собствения си имидж

Експертите на МВФ изградиха индекс на "меката сила" на страните - способността да постигат желаното в международните отношения благодарение на привлекателността на собствения си имидж.

Ключовите фактори, които отличават страните със силна мека сила от страните със слаба сила, са нивото на развитие на институциите и образованието.

Глобалният индекс на меката сила е изграден върху близо три дузини показатели, групирани в шест категории или подиндекса: 1) търговска сила, 2) култура, 3) дигитален отпечатък, 4) образование, 5) глобален обхват, 6) институции.

Измерването на меката сила е доста трудно, защото включва „нематериални активи“ като културно влияние и дори кулинарно влияние. Въпреки това експертите на МВФ се опитаха да направят това, като съставиха Global Soft Power Index (GSPI) въз основа на данни от 66 страни за периода 2007–2021 г.

Към 2021 г. страните с най-голяма мека сила са Южна Корея, Япония и Германия с индекси съответно 1,68, 1,25 и 1,18. 
В противоположния край на скалата са Доминиканската република, Алжир и Филипините: съответно минус 0,59, минус 0,55 и минус 0,53.

Индексът на меката сила на Русия през 2021 г. е 0,47, САЩ - 0,86, Китай - 1,17.

Уви, България попада в компанията на две страни, които не се котират като успешни и не са убедителни с глобалното си влияние: Украйна и Чили. Срамно е, че Чили е даже по-убедително от България, докато разпадащата се икономически и демократично Украйна е почти на нивото на България!

Когато понякога си позволявате да гледате или слушате "диспутите" в Народното събрание, няма как да очаквате от дузина откровени простаци и корумпиета от първия ред да градят успешно (и) вашето бъдеще...

Та какво остана от илюзиите за "пазарна икономика" и "демокрация"?! И Костов е попарен в своите "Свидетелства на прехода", въпреки че той участва най-активно в "разграждането на Старата система" и организирането на олигархичния и реститутски хаос, в който ни набута.

От фейсбук

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Проф. Боян Дуранкев

Този уебсайт използва "бисквитки"