Индексът на цените върви трайно нагоре

Пиперът поскъпна с над 10 на сто само за дни, показват данните за цените на едро у нас

Олиото в Силистра се продава за близо 4 лева, в Сливен оризът е почти 5 лева за килограм

10 стотинки разлика при яйцата

Индексът на тържищните цени се движи трайно нагоре и през изминалата седмица отново беше регистрирано повишението му до 2,111. Данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБ) показват ръст в сравнение с началото на август, когато показателят е бил със стойности от 2,051.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ) нараства за шеста поредна седмица и основните хранителни продукти продължават да поскъпват. Графика ДКСБ.

С рекордно увеличение на цената на едро е зеленият и червеният пипер, показва справката на наблюдаваните от ДКСБ хранителни стоки. Само за седмица червеният пипер е поскъпнал с 11,1 на сто и цената му на едро с ДДС е 2,18 лева за килограм. Червеният пипер също е с увеличение от почти 10 на сто - 9,5 процента само за седем дни. Зелето е поскъпнало с над 5 на сто и вече на борсите килограм струва 1,12 лева.

От плодовете най-голямо увеличение на тържищната цена е регистрирано при ябълките, които се продават на едро за 1,76 лева за килограм, като поскъпването също е с близо 10 на сто в сравнение с цените преди една седмица.

Лек спад в цената има при морковите, които са поевтинели с 3 стотинки и вече килограм струва 1,20 лева на едро. При лимоните се отбелязва по-осезаемо поевтиняване от 8 на сто и килограм е на цена от 3,57 лева.

Продължава поскъпването макар и с малко на млечните храни и месото. Увеличават се цените на ориза, лещата, брашното и олиото, което вече е с цена на едро от 2,84 лева за литър. Преди седмица олиото се търгуваше на 2,67 лева. От Държавната комисия регистрират разлики и в цените му по региони. Олиото в София и Силистра е над 3 лева, като за двата региона са отчетени стойности от 3,10 до 3,40 лева за София, а в Силистра - 3,09 до 3,69 лева. Най-ниски цени на олиото са обявени за Ямбол - от 2,65 лева.

Кашкавал “Витоша” се търгува от 11,35 лева за килограм до 22 лева в София, като най-ниската цена е подадена от Благоевград.

Цената на ориза също е в огромен диапазон от 2,60 лева за килограм във Враца до 4,94 лева в Сливен и в Силистра.

Зрелият фасул се търгува най-евтино в Шумен - 3,40 лева за килограм, докато цената му във Велико Търново на едро е 5,70 лева.

10 стотинки разлика има в цената на яйцата в отделните области - в Ловеч яйце 1 брой е 0,27 лева, а в София - 0,37 лева.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"