Индексът на цените на едро тръгна нагоре

Поскъпват мляко, колбаси и краве масло, лек спад при картофите

Оризът на едро се търгува по 3,38 лева за килограм, а лещата – за 4,42 лева

Червеният пипер от 1,90 вече е 2,04 лева

Цените на основни хранителни продукти продължават да поскъпват, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Само за седмица ръст в цените на едро е регистриран при кравето масло, трайните колбаси, киселото мляко и др.

Продължава поскъпването на червения пипер, оранжерийните домати, както и при гроздето.

На годишна база, спрямо същия период за миналата година, повечето млечни, месни храни и варива, зеленчуци и плодове са поскъпнали.

Индексът на тържищните цени на едро (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ към 4 октомври е 2.102 пункта спрямо 2.089 пункта към 27 септември или седмичното повишение е с 0,62%, след като в последната седмица на септември нарастването е с 0,48 на сто.

Картофите и морковите поевтиняват леко в сравнение с предходната седмица с 0,4 на сто и достигат съответно 1,15 и 1,18 лева за килограм. В същото време зрелият лук поскъпва с 5,8 процента до 1,10 лева за килограм, докато зелето на едро е около 1,10 лева за килограм.

Оризът е по-скъп с 0,5 на сто до 3,38 лева за килограм, а лещата - с 0,6 процента и на едро се предлага съответно за 4,42 лева за килограм. Цената на зрелия фасул за седем дни е с увеличение от 2,5 на сто до 4,33 лева за килограм.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"