Инспекторът, разкрил наличие на серовъглерод в "Химко": Премиерът ме поздрави за действията и борбата ми с РИОСВ-Враца

Светкавичен обрат по случая със съкратения инспектор от РИОСВ-Враца Георги Караиванов, който сигнализира за опасния серовъглерод на територията на бившия завод "Химко".

Съкращението на инспектора бе отменено след разпореждане на премиера.

Георги Караиванов разказа пред БТВ, че лично Бойко Борисов му се обадил и организирал среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов.

"Обади ми се по телефона и ми каза, че ще бъда възстановен на работа още на следващия ден - нареди на министър Нено Димов. Малко след това ми се обадиха от МОСВ и поискаха среща с мен - бях възстановен на работа, на същата длъжност и стаж", уточни експертът.

Караиванов допълни, че Борисов го е поздравил за действията му, гражданската му позиция и борбата му с институцията РИОСВ-Враца.

"От 16 месеца се занимавам с този случай, фирмата не изпълни издадените от мен анализи и експертизи, това беше показателно, че ще има проблем. След това не подписаха акта и започнаха да се крият и аз се обърнах към прокуратурата и медиите, защото видях, че няма да се справя сам с това нещо", допълни мъжът.

По думите му, той е бил уволнен, защото преди последната проверка, извършена от него, той е оповестил в медиите, че няма да позволи неакредитирана фирма да извърши извозването на серовъглерода от Враца.

Караиванов допълни, че при разговора му с премиера не е станало на въпрос за депутата Станислав Попов, който е собственик на фирмата.

Той знае, когато излъчихте, че на територията на "Химко" се съхранява опасен химикал - последва светкавична реакция, имаше пресконференция и беше обещано този химикал, че ще бъде изкаран в най-кратки срокове. Тогава той спомена, че е наредил химикалът да бъде незабавно изкаран", каза Караиванов.

Експертът заяви, че фирмата, която трябва да експортира серовъглерода, е представила план и е обещала до 15 юли да започне извозването. Той допълни, че до момента е имало ""чадър" от страна на РИОСВ-Враца.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"