Инфекции и ангини удариха училища и забавачки

Болестите идват с връщането на учениците в клас

Висока температура, червено гърло и лимфни възпаления тръшват малчуганите

“Болестта на целувката” е честа форма на ангина

Инфекциите на горните дихателни пътища, т. нар. респираторни или дихателни, предавани по въздушно-капков път, са най-честите с влизането на децата в класните стаи и детските градини. Водещи са и ангините. Това заяви пред “Труд news” доц. Дончо Дончев, част от екипа на Клиника “Ушни, носни и гърлени болести” на Военномедецинска академия (ВМА).

“Често срещано заболяване сред децата в този сезон са ангините. Протичат с висока температура, болки в гърлото, подуване на сливиците и образуване на гнойни налепи по тях”, предупреждава доц. Дончев и обръща внимание на факта, че не всяко зачервяване на гърлото е ангина, като изключва сами да си назначаваме лечение.

“При учениците често срещана форма на ангина е т. нар. болест на целувката или инфекциозната мононуклеоза. Различава се от останалите по това, че протича малко по-дълго, може да има сравнително висока температура, възпаление на лимфните възли под долната челюст и по шията. Тук намесата на лекар също е задължителна”, поясни специалистът.

Той подчерта ролята на ваксинацията, поради това, че боледуване може да засегне слуховия нерв, съпътствано със силна болка и кръвотечение в ушите - грипозен или хеморагичен отит.

Доц. Дончо Дончев от ВМА съветва да не си назначаваме самолечение.

“При малките деца по време на грипа и при други респираторни инфекции, преди всичко от вирусен произход, типично е заболяване, свързано със силна, пристъпна кашлица и затруднения в дишането или т. нар. субхордален ларингит, включително и по-тежката му форма стенозиращ остър ларинготрахеобронхит. За родителите е важно да знаят, че при по-малките деца протичат със силна кашлица, болка зад гръдната кост и понякога недостиг на въздух. Това е спешно състояние, което налага лекарска помощ. Докато се случи това, в домашни условия могат да дадат на детето някакво антиалергично лекарство или да се направи инхалация дори и само с физиологичен разтвор. Ако не разполагат с тези средства - задължително трябва да се отворят прозорците, за да влиза чист въздух, а детето може да се вкара в банята, като се пуснат душове и чешми, които да овлажняват въздуха”, посъветва още доц. Дончев. Според него запрашеността в стаите може да създаде условия за алергични реакции, свързани с материалите, които се използват в учебния процес. Посочи като най-уязвими първолаците. “По-големите пък, невинаги са подходящо облечени в студените месеци, защото “модата го налага”. Хубаво е да носят шал и шапка, за да не развият синузит или, ако вече имат, да не се превърне в хронично състояние”, съветва още специалистът и отбелязва, че есенно-зимният сезон крие опасности и за възрастните. “Особено за тези, страдащи от хронични заболявания, които могат да се изострят, като хроничен отит, хроничен синузитит, хроничен фарингит”, посочи още доц. Дончев.

Във Варненско

Пенсионери записват отсега час за безплатна ваксинация

Регистриран е лек ръст на респираторните инфекции

Даниела Фархи,
Труд news, Варна

Варненски пенсионери отсега звънят на личните си лекари, за да си запишат час през октомври за безплатна ваксинация против грип. Все повече възрастни хора си правят редовно имунизацията, броят им се увеличи сериозно след пандемията, твърдят общопрактикуващи медици. Според тях пациентите в активна възраст най-рядко прибягват до защита от грип с ваксина, защото разчитат на имунитета си и смятат, че при заразяване ще могат да се преборят с природни средства.
Фармацевти обясниха, че още няма бум в търсенето на ваксини, тъй като времето е топло, хората още ходят на плаж и никой не мисли за болести. След началото на учебната година РЗИ отчете лек ръст на острите респираторни заболявания. Регистрираните случаи през последната седмица бяха 152 при 121 за предходната, като най-много са заразените на възраст до 14 г. Въпреки това заболеваемостта е под тази за август. В летния месец всяка седмица прихваналите вируси бяха между 185 и 223 души.

Във Великотърновско

Случай на бактериален менингоенцефалит

Атакува централната нервна система

Записан е и случай на вирусен хепатит А.

Веселина Ангелова,
Труд news, Велико Търново

Случай на бактериален менингоенцефалит регистрираха здравните власти във Великотърновска област. От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в старата столица съобщават, че рядкото заболяване е засечено при пациент от община Стражица.
Бактериалният менингоенцефалит атакува централната нервна система и се среща най-често при новородени, при страдащи от алкохолна зависимост, при лица с нарушен имунитет и при възрастни над 50 години.

От РЗИ-Велико Търново отчитат още случай на вирусен хепатит А в община Горна Оряховица, един заболял от лаймска болест в община Велико Търново, 11 случая на остри респираторни заболявания и 39-а пациенти с COVID-19. Забелязва се рязък скок на заразените от COVID-19, като седмица по-рано са били едва 14.

От здравната инспекция припомнят и, че в областта тече имунизационната кампания срещу коронавирус за есенно-зимния сезон 2024/2025 г. срещу новия вариант JN.1 на SARS-CoV-2. Ваксините се поставят в Имунизационния кабинет на РЗИ - Велико Търново, както и при личните лекари. До момента от това са се възползвали 12 души.

Медицинският филтър е проформа

COVID-19 полази детските градини и училища в Благоевград

Новият вариант се брои за есенен грип

Малчуганите боледуват често в детските градини.

Светлана Василева
Труд news, Благоевград

“Пратихме детето на детска градина и още на петия ден се разболя. Почна се с гърло, главоболие, болки по тялото, хрема и се установи, че е COVID-19. Това разказа майка от Благоевград, чието 5-годишно дете посещава детска градина.

Същият сценарий се повтаря и в училищата при по-малките ученици. От РЗИ нямат данни за това колко са болните от Ковид. Казват, че родителите не правят изследвания, а джипитата направо изписват лекарства. Новият вариант вече се брои като есенен грип. Въпреки че в Пиринско циркулира от юли и август, донесен от Гърция, където хиляди нашенци изкараха ваканцията си.

Медицинският филтър, който сутрин се прилага за достъп в детските градини, се прави проформа, казват недоволните родители, защото трябва да отсъстват от работа и да тъпчат децата с лекарства.

При пенсионерите има активност за ваксиниране. Те посещават предимно джипитата, които често изготвят график за дейността. Възрастните са съвестни, а младите не искат и да чуят за ваксини, казват местни лекари. Иначе са доставени всякакви ваксини срещу Ковид и грип.

Безплатната програма за хората над 65 г. - при джипито

Ваксините за грип да се поставят до края на октомври

Може да се комбинират с тази за COVID

Ваксините за грип са достъпни в аптеките - купуват се само с рецепта.

Ваксините за грип вече са доставени в аптеките в страната, а безплатното им поставяме при общопрактикуващите лекари за хората на и над 65 г. започва от началото на октомври. Хубаво е да се сложат до края на следващия месец или началото на ноември, съветват джипитата и напомнят, че в аптечната мрежа ваксините се продават само с рецепта.

Грипна имунизация се препоръчва за хора с хронични заболявания, болни на хемодиализа; имуносупресирани пациенти, с органна трансплантация, посочват във фейсбук страницата на специализираната платформа на Министерство на здравеопазването за имунизациите “Плюс мен”. Ваксините се прилагат за имунизация при деца на възраст от 6 месеца и се поставят инжекционно.

Също така е желателно да си поставят хора, живеещи в организирани колективи - домове за медико-социални грижи, военни поделения, общежития и др., както и хора с повишен риск от заразяване във връзка с професията им - транспортни работници, служители в армията и полицията, медицински персонал и др.

Ваксина срещу грип може да бъде поставена едновременно с ваксина срещу COVID-19, като двете се инжектират на различни места, допълниха от “Плюс мен”.

На 11 септември започна имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 г. Приложението на новите ваксини е безплатно, а имунизациите се извършват в кабинетите на регионалните здравни инспекции или при общопрактикуващите лекари.

В България са доставени и разпределени 84 960 дози иРНК ваксини срещу новия вариант JN.1 на SARS-CoV-2, като от тях 80 640 дози са предназначени за имунизация на хора на и над 12-годишна възраст, а останалите близо четири хиляди дози са за деца от шестмесечна до 11-годишна възраст. Ваксината срещу JN.1 на SARS-CoV-2 може да се прилага самостоятелно, независимо дали са налице преболедуване и предходни ваксинации. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под петгодишна възраст, които, ако не са преболедували или не са ваксинирани до момента, се имунизират с три дози.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Гита Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"