Инфлацията в Турция се очаква да падне до около 24% през следващата година

Инфлацията в Турция се очаква да падне до около 24% през следващата година, според доклад, публикуван от Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от Anadolu Ajansı.

„В средносрочен план допълнителен спад на инфлацията би повишил доверието и растежът би се върнал към потенциала от 3,5-4 процента“, казва МВФ.

Финансовата агенция каза, че основната инфлация в Турция е започнала да намалява това лято, но все още остава висока, добавяйки, че „въпреки благоприятните базови ефекти, все още силната инерция ще поддържа инфлацията на около 43 процента в края на декември“.

МВФ коментира още, че една по-строга комбинация от политики, която е фокусирана върху фискалната политика, ще намали рисковете и ще намали инфлацията по-бързо и устойчиво.

МВФ добави, че е необходима по-голяма и по-натоварена фискална консолидация, за да се помогне за намаляване на инфлацията.

Агенцията казва, че ще са необходими строги финансови условия, докато инфлацията не тръгне стабилно надолу и инфлационните очаквания се сближат с прогнозния диапазон на централната банка.

Годишният процент на инфлация в Турция е 61,78% през юли, забавяйки се от 71,60% през юни и спадайки от 75,45% през май.

МВФ казва, че Централната банка на Турция „трябва да продължи да изглажда временната нестабилност на обменния курс, като същевременно избягва неоправданото реално поскъпване и опортюнистично да попълва буферите на резервите“, докато последователната инфлация не започне устойчива низходяща тенденция.

Той съветва да се избягва намесата срещу постоянни шокове.

Междувременно дефицитът по текущата сметка на Турция намаля до 2,7% от БВП през първото тримесечие на тази година и се очаква да спадне до около 2,2% от БВП през следващата година.

МВФ посочва, че изваждането на Турция от „сивия списък“ на Специалната група за финансови действия през юни е било приветствано. Агенцията добавя, че укрепването на политическите рамки, премахването на пречките пред малките и средните предприятия и подобряването на функционирането на пазара на труда ще стимулират икономическия растеж в средносрочен план.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"