Информират учители в Сливен за опасностите в интернет

72% от жертвите в ЕС са жени и момичета

И родители в превенцията

Антоанета Василева, първи вицепрезидент на Експертната група за борба с трафика на хора към СЕ, и Диана Китова, психолог и психотерапевт, ръководител на Националната телефонна линия за борба с трафика на хора, проведоха обучение на учители от Сливен и общината.

Целта на събитието бе педагозите да се информират за новите измерения на трафика на хора и рисковете от въвличане на деца в сексуална експлоатация, съобщи Владимир Друмев, секретар на местната Комисия за борба с трафика.

В срещата със специалистите участваха представители на училищата в общинските центрове Сливен и Нова Загора, и от осем малки населени места, където има социални групи в неравностойно положение и в риск. С тях бяха обсъдени възможностите за по-добра превенция в учебната среда, включително с привличането и информирането на родителите на децата. Акцент бе поставен върху насърчаването на пострадали или свидетели да докладват престъплението чрез националната телефонна линия за борба с трафика на хора 0800 20 100.

По официални данни, почти три четвърти или 72% от всички жертви в ЕС и 92% от жертвите на сексуална експлоатация са жени и момичета, а близо една четвърт от всички жертви на трафик са деца. Именно децата са изложени на голям риск да станат жертви на трафиканти чрез интернет, подчертаха от сливенската Комисия.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Росица Николова, кореспондент на "Труд" в Сливен

Този уебсайт използва "бисквитки"