Иран за първи път е използвал хиперзвукови ракети "Фатах", Пентагонът коментира атаката срещу Израел

Иранската телевизия, цитирайки Иранската революционна гвардия, казва, че атаката във вторник вечерта е била първата употреба на хиперзвукови ракети "Фатах". Палестинец беше убит във вторник на Западния бряг от останките на иранска ракета, изстреляна от Техеран срещу Израел, каза местният губернатор. "Палестински работник в Йерихон беше убит, когато парчета от ракета паднаха от небето и го удариха“, каза губернаторът на Йерихон Хюсеин Хамайел пред AFP, цитирана от Agerpress.

Говорителят на Пентагона Патрик С. Райдър обясни, че "не е запознат" със съобщенията, че Техеран е предупредил САЩ за ракетната атака срещу Израел. По време на пресконференция във вторник Райдър заяви още, че атаката на Иран е била "два пъти по-голяма от това, което е видяно" по време на атаката през април. "Не можете да изстреляте толкова много ракети към целта без намерението да ударите нещо. Точно както миналия път, тяхното намерение е да причинят унищожение", заключи той.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза на брифинг в Белия дом, че американската армия се координира тясно с Израел, за да помогне в защитата срещу ракетната атака на Иран във вторник и се обединиха в усилията за свалянето на ракетите. "Ще се консултираме с израелците относно следващите стъпки и как да се справим с Иран след атаката", анонсира той. Съливан заяви, че израелски самолети или стратегически активи не са били ударени и следователно атаката изглежда е била осуетена.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър нарича ракетната атака на Иран срещу Израел "нагла и неприемлива" и казва, че "всяка нация в света трябва да се присъедини към нас в осъждането й". На брифинг за пресата Милър заяви, че партньорите на САЩ са помогнали на Израел и САЩ да осуетят атаката, но той отказва да разкрие тези страни, като казва, че ще ги остави да говорят за себе си. Той яростно отрича съобщенията, че Иран е предал съобщение на САЩ, предупреждаващо за предстоящата атака малко преди да бъде извършена. "Това, което видяхте, че Иран прави днес, беше да защити терористична организация", добави Милър.

Към този момент Израел не е съобщил за жертви от иранската ракетна атака. "На този етап все още оценяваме атаката, но не знаем за жертви", каза говорителят на Израелските отбранителни сили (IDF) Даниел Хагари.

Йордания обяви, че е прихванала ракети и дронове

Общата сигурност на Йордания обяви във вторник, че военновъздушните сили и противовъздушната отбрана на кралството са прихванали ракети и дронове след иранска атака срещу Израел. "Въздушновъздушните сили и системите за противовъздушна отбрана се намесиха след навлизането на редица ракети и дронове във въздушното пространство на Йордания", съседната на Израел държава, се казва в изявление, цитирано от Digi24.

TRUD_VERSION_AMP:8//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"