Иран заяви, че убийството на негов генерал в Бейрут няма да остане ненаказано

Убийството от Израел на заместник-командир на иранските Гвардейци на Революцията в Бейрут е ужасяващо престъпление, което няма да остане без отговор, заяви днес иранският външен министър Абас Аракчи, предаде БТА.

Бригаден генерал Абас Нилфорушан беше убит при израелските удари по Бейрут в петък, при които загина и лидерът на ливанското ислямистко движение "Хизбула" Хасан Насралла.

"Няма никакво съмнение, че това ужасно престъпление, извършено от ционисткия режим (Израел), няма да остане без отговор“, предупреди Аракчи в изявление, адресирано до командира на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция генерал-майор Хосейн Салами.

По-рано днес председателят на иранския парламент Мохамед Бакер Калибаф каза, цитиран от иранските държавни медии, че след убийството на Насралла въоръжените групировки, подкрепяни от Иран, ще продължат да се противопоставят на Израел с помощта на Техеран.

Съюз, известен като "Ос на съпротивата", изграждан в течение на десетилетия с иранска подкрепа, включва палестинската групировка "Хамас", ливанската "Хизбула", йеменските бунтовници хуси и различни шиитски въоръжени групи в Ирак и Сирия, припомня Ройтерс.

"Няма да се поколебаем да стигнем до което и да било равнище, за да помогнем на съпротивата", заяви Калибаф. Той отправи също предупреждение към Вашингтон. "САЩ са съучастници във всички тези престъпления и /.../ трябва да поемат отговорност за последствията", каза той.

Във връзка с убийството на Насралла иранският вицепрезидент по стратегическите въпроси Мохамед Джавад Зариф заяви днес пред държавни медии, че Иран ще реагира срещу Израел в момент, който сметне за подходящ.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"