Иран няма да се върне към ядрената сделка, ако САЩ първо не отменят санкциите

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей обяви днес, че САЩ трябва да отменят всички санкции, ако Вашингтон иска Техеран да направи обрат в ядрените си стъпки, предаде БТА.

"Иран изпълни всички свои задължения съгласно ядрената сделка от 2015 г., но не и САЩ и трите европейски държави. Ако те искат Иран да се върне към ангажиментите си, САЩ трябва първо да отмени всички санкции", написа Хаменей в туитър.

"След като установим, че всички санкции са отменени, ще се върнем към пълно спазване", посочи Хаменей.

Президентът на САЩ Джо Байдън, който встъпи в длъжност миналия месец, каза, че ако Техеран се върне към стриктно спазване на ядреното споразумение от 2015 г., Вашингтон ще последва примера му и ще използва това като отправна точка за по-широко споразумение, което може да ограничи разработването на ракети от Иран и неговата дейност в региона.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от ядреното споразумение между Иран и шестте световни сили през 2018 г. и възстанови санкциите срещу Техеран.

Иран започна да нарушава споразумението стъпка по стъпка, в отговор на политиката на Тръмп за "максимален натиск", но многократно каза, че бързо ще прекрати тези нарушения, ако санкциите на САЩ бъдат премахнати.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"