Иранското външно министерство: Ударите на САЩ и Великобритания срещу Йемен противоречат на изявленията за нежелание за ескалация

Фактът, че Съединените щати и Великобритания атакуваха позициите на йеменските бунтовници хуси, противоречи на изявленията на тези страни за нежеланието им за по-нататъшна ескалация на конфликта в Близкия изток. Това каза официалният представител на иранското външно министерство Насър Канани Чафи, съобщава агенция Mehr.

Според него Иран разглежда ударите като нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Йемен и „фрапантни нарушения на международното право“.

САЩ и Великобритания, подчерта Канани Чафи, като продължават да извършват подобни атаки, заплашват световната сигурност.

По-рано ръководителят на Министерството на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс заяви, че третата съвместна серия от атаки на САЩ и Великобритания срещу Йемен не е ескалация и е пропорционален отговор на действията на бунтовниците хуси. От Белия дом, както съобщават американски медии, също увериха, че не искат по-нататъшна ескалация на ситуацията.

Съединените щати и Великобритания удариха най-малко 13 цели на бунтовниците Ансар Аллах Хути в Йемен в събота, поразявайки 36 цели, според Централното командване на САЩ. Австралия, Бахрейн, Дания, Канада, Холандия и Нова Зеландия предоставиха подкрепа на американските и британските сили.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"