Искаме въоръжения от САЩ заради изтичащ ресурс на много от нашите

Служебният министър на външните работи Николай Милков съобщи, че е разговарял с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън за осигуряването на заместващи способности за българските въоръжени сили. Милков и Блинкън участват в двудневната среща на външните министри от НАТО в Брюксел.

"Говорихме за евентуално осигуряване на заместващи способности за нашите въоръжени сили предвид изтичащ ресурс на много от въоръженията, които имаме", поясни Милков, предаде БТА.

Той добави, че са били засегнати и теми, свързани с българското участие във формата "Г-7 плюс", иницииран от САЩ. По неговите думи САЩ канят нашата страна като една от държавите от Източна Европа, които могат да допринесат за възстановяването и стабилизирането на Украйна. 

Милков съобщи, че се подготвя съвместна декларация на страните от НАТО и Украйна на срещата на върха през юли във Вилнюс, в която да се посочат бъдещите стратегически измерения на отношенията между алианса и Киев. "Всички министри виждат Украйна като бъдещ член на НАТО", добави той. По неговите думи се обсъждат възможностите за приемане на план за действия за членството на Украйна в пакта.

"Потвърждава се категорично решението от срещата в Букурещ от 2008 г. за бъдещо членство на Украйна", посочи министърът.

По неговите думи е постижимо Швеция да бъде приета в НАТО до срещата през юли. Той отбеляза, че Унгария е изразила готовност да не бъде последната страна, ратифицирала шведското членство.

По повод заличаването с боя надписа с името на Културния клуб "Иван Михайлов" в Битоля Милков коментира, че очевидно атмосферата там позволява това да се случва и съществуват елементи на безнаказаност, които благоприятстват подобни действия.

"Доколкото ни е известно, дискутират се варианти на бъдещите текстове, които биха били промяна в конституцията. Бихме искали да бъдем част от този процес, за да може той да върви гладко. Бихме искали да се консултираме с тях по тези въпроси. В този смисъл разговарях вчера кратко с министър Буяр Осман, надявам се те да откликнат", заяви министърът по повод предстоящите промени в основния закон на Северна Македония.

Милков изрази очакване до края на април да поеме поста на постоянен представител на България в НАТО. "Това е нещо, което бих искал да стане възможно най-бързо, тъй като повече от година нямаме постоянен представител тук", отбеляза той. 

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"